NOS Nieuws

Defibrillator volgend jaar op elk treinstation

Er hangt volgend jaar op elk treinstation minimaal een defibrillator. Dat melden de NS en spoorbeheerder ProRail, die vandaag het aanbestedingstraject voor de automatische externe defibrillators (AED's) starten.

De eerste defibrillators moeten begin 2021 worden geplaatst.

Met defibrillators op alle 400 treinstations in Nederland willen de NS en ProRail een bijdrage leveren aan een landelijk dekkend AED-netwerk, schrijven ze in een gezamenlijk persbericht. Nu hangen er voornamelijk op de grote stations AED's.

Alle systemen worden ook gekoppeld aan het oproepsysteem HartslagNu, zodat burgerhulpverleners die zijn gekoppeld aan het systeem de AED snel kunnen vinden.

Levens redden

In het project werken NS en ProRail samen met de Hartstichting. Volgens Hartstichting-directeur Floris Italianer is het belangrijk dat de systemen zijn gekoppeld aan HartslagNu. "Een burgerhulpverlener kan regelmatig sneller ter plaatse zijn dan de ambulance", zegt hij.

NS-bestuurslid Anneke de Vries benadrukt dat AED's levens kunnen redden. "Daarom vind ik het ontzettend belangrijk dat er zo snel mogelijk AED's komen bij alle stations. Zowel voor reizigers op het station als in de omgeving van het station", zegt ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl