In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Hartstichting: nog 5000 AED's nodig

Er zijn vijfduizend extra AED's nodig om in Nederland een goed dekkend netwerk van hulpverlening te krijgen bij een hartstilstand, zegt de Hartstichting. De organisatie roept buurtbewoners op samen een AED aan te schaffen, bijvoorbeeld door middel van crowdfunding. Een AED kost circa 1500 euro.

Bij een hartstilstand is de overlevingskans het grootst wanneer direct 112 wordt gebeld en binnen 6 minuten wordt begonnen met reanimeren met behulp van een automatische externe defibrillator (AED). Dit draagbare apparaat kan in het geval van een hartstilstand een elektrische schok geven, zodat het hartritme wordt hersteld.

Op dit moment zijn er bijna 20.000 AED's in Nederland en 240.000 geregistreerde burgerhulpverleners die kunnen worden opgeroepen in het geval van een hartstilstand. Zij zijn gemiddeld 2,5 minuten sneller bij een slachtoffer dan de ambulance.

Overlevingskans verbeteren

Met nog eens 5000 extra AED's kunnen volgens de organisatie de overlevingskansen van mensen met een hartstilstand flink verbeteren. Jaarlijks worden circa 17.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. In de jaren 90 was de overlevingskans 9 procent. Tegenwoordig ligt het percentage op bijna 25.

Nederland is volgens de Hartstichting het eerste land ter wereld met een groot landelijk netwerk van burgerhulpverleners, schrijft RTV Rijnmond.

Advertentie via Ster.nl