NOS Nieuws

Voormalig SP-leider Roemer gaat rijschoolsector onderzoeken

Voormalig SP-leider Emile Roemer neemt op verzoek van minister Van Nieuwenhuizen de rijschoolbranche onder de loep. Roemer gaat het ministerie van Infrastructuur adviseren over hoe de kwaliteit van de sector verbeterd kan worden.

De komende maanden doet Roemer als onafhankelijk adviseur onderzoek. Hij krijgt daarbij hulp van een begeleidingsgroep, waarin onder meer het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zit. Begin volgend jaar brengt hij advies uit.

Volgens het ministerie zijn er de laatste jaren steeds meer signalen van misstanden in de rijschoolbranche. Het gaat dan onder meer om slecht financieel beleid, fraude door rijscholen bij examens en het onjuist informeren van consumenten over slagingspercentages.

Zulke praktijken zijn niet alleen een probleem voor de consument, maar ook voor de verkeersveiligheid, zegt het ministerie. Slecht rijonderwijs kan er toe leiden dat leerlingen niet worden opgeleid tot verantwoordelijke weggebruikers.

Snelle opleidingen

CBR-directeur Alexander Pechtold pleitte al eerder voor strengere regels voor rijscholen. In juli zei hij dat het niveau van veel rijscholen op dit moment ondermaats is.

Instructeurs lokken volgens het oud-Kamerlid jongeren met snelle cursussen, waarbij maar weinig aandacht is voor verkeersveiligheid en een goede rijstijl. Daardoor zouden veel kandidaten niet voldoende zijn opgeleid als ze aan het rijexamen beginnen. Nederland telt bijna 9000 rijscholen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl