De Asunción-kerk in Santiago brandde uit
NOS NieuwsAangepast

Kerken Chili in brand gestoken bij rellen in aanloop naar referendum

Tienduizenden Chilenen zijn zondag in de hoofdstad Santiago de straat opgegaan. Ze stonden stil bij de massademonstraties van een jaar geleden, waarbij meer dan dertig doden en duizenden gewonden vielen. Gisteren begonnen de demonstraties vreedzaam, maar ze ontaardden in rellen en plunderingen.

Mensen verzamelden zich vroeg op de dag met spandoeken waarmee ze opriepen tot een ja-stem komende zondag. Dan is er een referendum over het schrappen van de grondwet die nog stamt uit de tijd van dictator Pinochet, die Chili regeerde van 1973 tot 1990. Een nieuwe grondwet was een van de eisen die bij de demonstraties vorig jaar ook naar voren kwam.

Toen begonnen de protesten op 18 oktober, en duurden ze voort tot half december. Chilenen gingen in het hele land de straat op en eisten hervormingen van het pensioenstelsel, de gezondheidszorg en het onderwijs. Rellen en plunderingen veroorzaakten toen miljarden dollars aan schade. Het leger ging de straat op om de onrust in te dammen. Het was de eerste keer sinds het terugtreden van de junta dat dat gebeurde.

Gemaskerde mannen

Volgens de politie waren de demonstraties van zondag veel kleiner, maar ze ontaardden in de avond toch in hevige rellen. Supermarkten werden geplunderd en in de hoofdstad kwam het tot botsingen met de politie. Er werden brandende barricades opgeworpen . Gemaskerde mannen gooiden brandbommen naar een politiebureau en kerk. In de vroege avond werd een andere kerk in Santiago in brand gezet.

Volgens regionale media werd de eerste kerk in brand gezet omdat hij bij de politie, de carabineros, hoort. Die kerk was vorig jaar ook al doelwit van de protesten. Bij de tweede kerk is het minder duidelijk waarom hij het moest ontgelden.

Bij de protesten ging het er gewelddadig aan toe:

Kerken in brand gestoken bij gewelddadige protesten Chili

Minister van Binnenlandse Zaken Perez prees de vreedzame bijeenkomsten, terwijl hij de nachtelijke chaos veroordeelde. Hij riep de Chilenen op hun meningsverschillen bij te leggen door te stemmen bij het referendum op 25 oktober. "Degenen die deze gewelddaden plegen, willen niet dat Chilenen hun problemen op democratische wijze oplossen", zei Perez tegen verslaggevers. Hij beloofde dat degenen die zondag bij de ongeregeldheden waren betrokken worden gestraft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl