LCPS-voorzitter Ernst Kuipers
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 19/10: Update situatie ziekenhuizen • VN bestaat 75 jaar

Goedemorgen! Vandaag komen we meer te weten over hoe het er tijdens de tweede golf aan toe gaat in ziekenhuizen, en vieren de Verenigde Naties een feestje.

Er is veel bewolking en vooral in het westen valt vanmorgen nog een enkele bui. Lokaal kan de nevel of mist hardnekkig zijn. Vanmiddag komt de zon wat vaker tevoorschijn. Het wordt 12 tot 14 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Om 14.00 uur komt Ernst Kuipers van het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding met een update over de situatie in de ziekenhuizen. Je kunt live meekijken in een stream op NOS.nl en in de NOS-app.
  • Veel gebouwen en andere plekken in Nederland kleuren de komende dagen tussen 18.30 en 19.00 uur blauw. Daarmee wordt gevierd dat de Verenigde Naties 75 jaar bestaan. Onder meer filmmuseum Eye in Amsterdam, het Vredespaleis in Den Haag en de Grote Kerk in Breda worden blauw verlicht. Check hier of er ook een locatie bij jou in de buurt meedoet.

Wat heb je gemist?

Zelfs toen de CoronaMelder-app al bijna af was, was de GGD allerminst overtuigd van het nut ervan. Ook waarschuwde de dienst voor de haast die het ministerie van Volksgezondheid had bij de invoering ervan, blijkt uit interne stukken die de NOS verkreeg met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

De GGD was bij de app bang voor een "verstorende werking" op het bron- en contactonderzoek. "De app moet het werk van de GGD ondersteunen en niet verstoren", schrijft de GGD op 12 juni.

Waarom de GGD twijfelde aan het nut van de app, blijkt niet uit de stukken. Wel is duidelijk dat de GGD bang was dat de voorbereiding van de app ten koste zou gaan van het reguliere bron- en contactonderzoek.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Steeds meer musici zoeken ander werk, omdat ze door corona al maanden werkloos zijn. Naar schatting 70 procent van de beroepsmuzikanten is freelancer. Ze vallen vaak net buiten de compensatieregelingen. Sabine Torrico-Poiesz is een van hen. In maart begon ze met een baan bij de ANWB. Inmiddels werkt ze bij de GGD:

Geen podium voor musici: 'Niet kunnen spelen is vreselijk'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl