NOS NieuwsAangepast

GGD twijfelde lang over nut CoronaMelder-app en waarschuwde voor haast

  • Joost Schellevis en Mitchell van de Klundert

    redacteuren Binnenland

  • Joost Schellevis en Mitchell van de Klundert

    redacteuren Binnenland

Zelfs toen de CoronaMelder-app al bijna af was, was de GGD allerminst overtuigd van het nut van de app. Ook waarschuwde de gezondheidsdienst voor de haast die het ministerie van Volksgezondheid had bij de invoering ervan, blijkt uit interne stukken die de NOS verkreeg op grond van de Wet openbaarheid van bestuur.

De GGD was bij de app bang voor een "verstorende werking" op het bron- en contactonderzoek. "De app moet het werk van de GGD ondersteunen en niet verstoren", schrijft de GGD op 12 juni.

Waarom de GGD precies twijfelde aan het nut van de app, blijkt niet uit de stukken. Wel blijkt de GGD bang te zijn geweest dat de voorbereiding op de app ten koste zou gaan van het reguliere bron- en contactonderzoek. Tijdens de ontwikkeling van de app was de GGD druk bezig met opschalen.

Ook wilde de organisatie niet dat mensen zowel door de app als door een bron- en contactonderzoeker zouden worden benaderd. Dat is overigens niet te voorkomen, doordat de app de identiteit van besmette personen niet kent.

'Bijna af'

Het ministerie noemde de app tegenover de buitenwereld op 25 juni "bijna af", maar ontving drie dagen daarvoor nog een brief met een "serieuze waarschuwing" van GGD GHOR-directeur Hugo Backx. Volgens hem ontbrak het aan plannen over hoe de app kon worden ingevoerd en hoe de resultaten konden worden gemeten. Zonder zulke plannen is invoering "niet haalbaar", schreef hij.

Uit de brief blijkt dat het ministerie de app eigenlijk al op 15 juli landelijk wilde lanceren. "Dit is aanzienlijk sneller dan eerder gecommuniceerd", aldus Backx in zijn brief. Ondanks de grote rol die de GGD speelt bij de app, had het ministerie nog nauwelijks nagedacht over de gevolgen van de app voor de GGD. Ook was nog niet duidelijk wat een gebruiker van de app moest doen na een melding van een mogelijk risicovol contact. Hij benadrukte daarom "met klem" dat de invoering niet haalbaar was.

De waarschuwing lijkt succes te hebben gehad: een lancering op 15 juli bleef uit. Uiteindelijk werd de invoering van de app uitgesteld tot 1 september. En ook die datum werd uiteindelijk niet gehaald, na problemen met de juridische onderbouwing voor de app. Pas vorig weekend, op 10 oktober, kwam de CoronaMelder landelijk beschikbaar.

Mocht je de app nog niet kennen; in deze video leggen we uit wat hij kan en hoe hij werkt:

Zo werkt de corona-app en dit gebeurt er met je gegevens

Eerder uitten de verschillende GGD's intern hun zorgen over de ontvangst van de app. Er moest vertrouwen komen in de app, anders zou invoering niet werken, blijkt uit een gespreksverslag.

Vroeg in de ontwikkeling van de corona-app kreeg minister De Jonge ook al een tik op de vingers over een haastige invoering. De veiligheidsdiensten waarschuwden in april dat het ministerie dat het veel te hard van stapel liep. Destijds wilde De Jonge binnen een paar weken een werkende corona-app hebben. Dat noemden de diensten verre van realistisch voor een veilige en privacyvriendelijke app.

'Positief kritisch'

De GGD laat weten nu wel blij te zijn met de app. "Onze vragen zijn beantwoord, met als resultaat een app waar we nu goed mee kunnen werken", aldus woordvoerder Sonja Kloppenburg. De vrijgegeven stukken geven de situatie in juni aan, benadrukt ze. Het ministerie van VWS stelt dat de GGD's "positief kritisch" tegenover de app staan en op tijd klaar waren voor de introductie.

Een betrokkene rond de ontwikkeling van de app stelt overigens dat er veel misverstanden rond de app leefden bij de GGD. "Ze waren bang voor een privacyrel", zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl