NOS NieuwsAangepast

Doodschieten aanslagpleger onthoofde leraar gefilmd door omstander

Het doodschieten van de 18-jarige Tsjetsjeense man die vrijdag in de buurt van Parijs een leraar onthoofdde, is gefilmd door een omstander. Op de beelden is te zien hoe de aanslagpleger op de vlucht is voor de politie en door agenten wordt gesommeerd op de grond te liggen.

Volgens de politie was de man gewapend met een mes en een airsoftpistool, waarmee plastic balletjes worden afgeschoten. De politie opende het vuur nadat hij de bevelen om zijn wapens neer te leggen had genegeerd.

Omstander filmt hoe Franse politie aanslagpleger uitschakelt

Leraar Samuel Paty vertoonde onlangs cartoons van de profeet Mohammed en werd sindsdien bedreigd. De aanslagpleger zou hem vanwege het tonen van de spotprenten hebben gedood. De politie heeft elf andere verdachten opgepakt, onder wie de ouders, grootvader en jongere broer van de dader.

De onthoofding heeft Frankrijk geschokt. Gisteren gingen in verschillende Franse steden tienduizenden mensen de straat op om te demonstreren voor de vrijheid van meningsuiting. In Parijs sloten onder anderen burgemeester Hidalgo, premier Castex en minister Blanquer van Onderwijs zich bij de acties aan.

De Place de la République stond helemaal vol:

Fransen massaal op de been voor onthoofde leraar

Het kantoor van president Macron liet gisteren weten dat Paty op een later moment een nationaal eerbetoon krijgt. Volgens Franse media is dat woensdag, de locatie is nog onbekend.

In een speciale ministerraad worden extra maatregelen besproken, zoals het uitzetten van ruim 200 moslimextremisten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl