Agenten houden de wacht bij de school in Conflans-Sainte-Honorine
NOS NieuwsAangepast

School van onthoofde leraar Frankrijk kreeg bedreigingen

De school nabij Parijs waar de leraar werkte die gisteren omkwam bij een aanslag, ontving de afgelopen tijd meerdere dreigementen. De Franse anti-terreuraanklager heeft dat bekendgemaakt op een persconferentie.

Het slachtoffer, de 47-jarige Samuel Paty, werd vlak bij de school met een mes onthoofd, mogelijk omdat hij in een les spotprenten over de profeet Mohammed had laten zien.

"Daarover speelde een conflict op school. Islamitische ouders hebben met de directie gesproken en een aanklacht ingediend bij de politie", zegt correspondent Frank Renout. "De vader van een van de leerlingen heeft een video online geplaatst met de strekking dat deze schoft nooit meer les zou mogen geven."

Verblijfsvergunning

De 18-jarige dader van de aanslag was een Tsjetsjeen die geboren was in Moskou. Hij was een politiek vluchteling en kreeg in maart van dit jaar een Franse verblijfsvergunning. De inlichtingendiensten kenden hem niet. "Hij woonde ook niet in de stad waar het gebeurde en heeft niet op de school gezeten", zegt Renout.

Volgens de aanklager sprak hij gisteren leerlingen van de school aan op straat, en vroeg hij hun om de leraar aan te wijzen. Getuigen hoorden hem "Allahoe akbar" roepen. Meteen na zijn daad zette hij een foto van het hoofd van het slachtoffer op Twitter. Even daarna werd hij bij zijn arrestatie door de politie doodgeschoten. De foto is inmiddels van het sociale medium verwijderd.

Islamitische Staat

Ook een aantal familieleden en vrienden van de dader is opgepakt. De halfzus van een van de verdachten heeft zich in het verleden aangesloten bij de terroristische groepering Islamitische Staat. Onderzocht wordt of er een verband is, zegt Renout. "De vraag is of deze 18-jarige alleen heeft gehandeld, of hij hulp kreeg, of dat hij in opdracht van iemand handelde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl