De Franse president Macron sprak van een islamitische terreuraanslag
NOS NieuwsAangepast

'Vier familieleden van dader onthoofding Frankrijk opgepakt'

De Franse politie heeft vier mensen opgepakt na de onthoofding van een leraar in een stad in de buurt van Parijs, melden Franse media op basis van een gerechtelijke bron. Onder de arrestanten is een minderjarige. Ze zouden allen familie zijn van de dader, die gistermiddag is doodgeschoten door agenten.

De aanslag was rond 17.00 uur in de stad Conflans-Sainte-Honorine. De 47-jarige leraar van een middelbare school werd op straat met een mes onthoofd, vermoedelijk omdat hij in een les spotprenten over de profeet Mohammed had laten zien. Hij zou daarover een debat op gang hebben willen brengen.

"Die betreffende leraar zou ruim een week geleden in de klas de vrijheid van meningsuiting behandeld hebben en daarbij ook de Mohammed-cartoons hebben laten zien", zegt correspondent Frank Renout in het NOS Radio 1 Journaal. "Hij zou tegen moslimleerlingen in de klas gezegd hebben: jullie kunnen even naar buiten gaan, want ik ga iets laten zien wat misschien gevoelig ligt. En daarna liet hij de tekeningen zien. Dat leidde vervolgens tot ophef onder ouders van verschillende leerlingen."

Tsjetsjeen

Volgens Franse media is de dader een 18-jarige Tsjetsjeen, die geboren werd in Moskou. Hij werd enkele honderden meters verderop door de politie doodgeschoten omdat hij het wapen dat hij vasthad niet wilde loslaten en zich agressief gedroeg. Of de Mohammed-cartoons ook het motief zijn wordt nog onderzocht.

"Verder is er weinig bekend. De man stond niet geregistreerd als extremistische moslim", zegt correspondent Renout. "Kort na de moord is er wel een boodschap met een foto op Twitter verschenen, waarin werd gezegd dat de aanslag gepleegd werd uit naam van de islam. De politie is bezig te verifiëren of dat door de dader is geplaatst, zoals sommige Franse media zeggen."

Nieuwe wet

De Franse president Macron sprak bij een bezoek aan de stad gisteravond van een islamitische terreuraanslag. "Een burger is vermoord omdat hij lesgaf over de vrijheid van meningsuiting. Heel Frankrijk staat achter zijn leraren. Terroristen zullen ons land niet verdelen. We moeten ons verenigen." Macron zei dat Frankrijk "snel en met autoriteit" zal reageren.

De president sprak gisterenavond de pers toe:

President Macron: dit is islamistisch terrorisme

"Het ligt heel erg gevoelig", zegt correspondent Renout. "Dat de president zelf afreist naar zo'n plek, dat gebeurt niet altijd. Macron was er gisteravond, heeft gesproken met betrokkenen. En er zijn veel verontwaardigde reacties van leraren, uit de politiek. Macron heeft kortgeleden plannen onthuld om binnenkort met een wetsvoorstel te komen om radicalisering in Frankrijk veel harder aan te gaan pakken. Dat speelt heel erg in Frankrijk."

Renout zegt dat ook de manier waarop de leraar om het leven is gebracht veel losmaakt onder de Fransen. "Iemand de keel doorsnijden, een eventuele onthoofding. Dat doet al snel aan IS denken. En als die Mohammed-cartoons een rol speelden, dat ligt natuurlijk helemaal gevoelig in Frankrijk sinds die aanslag op Charlie Hebdo in 2015."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl