Vroege goal Götze helpt PSV aan zege en koppositie

Bekijk de samenvatting van PEC Zwolle - PSV

Alle ogen waren gericht op Mario Götze bij PEC Zwolle-PSV. De 28-jarige wereldkampioen van 2014, die op de laatste dag van de transfermarkt verrassend tekende in Eindhoven, stelde niet teleur. Binnen negen minuten liet de aanvaller zijn eerste goal in de eredivisie noteren. Door de 0-3 zege werd PSV de nieuwe koploper.

Götze kreeg van landgenoot Roger Schmidt direct een basisplaats, hangend aan de rechterkant. Cody Gakpo vervulde dezelfde rol aan de linkerkant en bij afwezigheid van Eran Zahavi, die positief was getest op corona, stond Mauro Júnior met Donyell Malen voorin.

Nadat hij in de beginfase nog maar enkele keren de bal had beroerd, was Götze na acht minuten alert bij een terugspeelbal van Clint Leemans. De Duitser dook op voor Michael Zetterer, omspeelde de PEC-doelman en tikte binnen.

Gemiste strafschop

PSV vervolgde de eerste helft met goed aanvalsspel en dat werd geïllustreerd met de tweede goal. Na een combinatie via Gakpo, Mauro Júnior, Malen en Philipp Max scoorde Gakpo.

PSV is na vijf speelronden koploper in de eredivisie

Tegen de veldverhoudingen in had PEC Zwolle terug kunnen komen in de wedstrijd toen Timo Baumgartl een overtreding beging op Reza Ghoochannejhad. Laatstgenoemde wilde de strafschop zelf benutten, maar zijn inzet werd gestopt door PSV-sluitpost Yvon Mvogo. Met een kopbal was ook Jesper Drost dicht bij een goal.

Met een knal in de hoek na aangeven van Gakpo stelde Malen de Eindhovense zege voor rust al zo goed als zeker. Götze was ondertussen veel in beweging, bood zich veel aan, ook in het centrum, maar werd door zijn teamgenoten nog niet veel gevonden. Maar als hij de bal kreeg, deed hij er vaak iets nuttigs mee.

Saaie tweede helft

Na rust viel er weinig meer te genieten in Zwolle. Beide teams waren slordig. Schmidt vond het na 67 minuten wel genoeg voor Götze en bracht Mohamed Ihattaren voor hem in de ploeg.

Met een glimlach ging Götze naar de kant. Hij is de vijfde speler die scoorde in een WK-finale en in de eredivisie, na Helmut Rahn, Johan Neeskens, Dick Nanninga en Ronaldo. Zijn eredivisiedebuut was er door zijn goal een om niet snel te vergeten en ook zijn spel was in orde. Nu het vervolg nog.

'Sangaré was echt indrukwekkend'

Met glimlach stond Götze na afloop in de catacomben ook voor de camera. "Ik ben blij om weer op het veld te staan", zei de Duitser. "Dat was erg belangrijk voor me." Ook zijn coach was tevreden. "Het was een typische Götze-goal", zei Schmidt. "Intelligent, slim. Verder speelde hij ook goed. Hij heeft meer wedstrijden nodig."

PEC Zwolle-trainer John Stegeman had juist genoten van een andere PSV-debutant, Ibrahim Sangaré, die in de slotfase werd vervangen door debutant Adrian Fein. "Pfff, die was echt indrukwekkend, maar dan ook echt indrukwekkend."

Kijk hieronder naar de reacties van Mario Götze, PSV-trainer Roger Schmidt en PEC-coach John Stegeman.