Chelsea-spits Timo Werner viert de 2-0 met Mason Mount

Premier League-debuut Ziyech bij Chelsea, City klopt Arsenal

Chelsea heeft in eigen huis Southampton een 3-3 gelijkspel moeten toestaan. In de levendige wedstrijd, waarin de Londenaren sterk begonnen maar ook weer eens een keepersfout kregen te verwerken, maakte aankoop Hakim Ziyech als invaller voor het eerst zijn opwachting in de Premier League.

Manchester City, dat uit de eerste drie competitieduels slechts vier punten had overgehouden, boekte z'n tweede zege. Er werd thuis met 1-0 gewonnen van Arsenal.

Tegendraads

Het offensief ingestelde Southampton deed op bezoek bij Chelsea aanvankelijk niet onder voor de gastheren en zag Kepa Arrizabalaga, die de afgelopen week geblesseerd geraakte aankoop Edouard Mendy onder Chelsea-lat verving, knap redding brengen op een inzet van Che Adams.

Na een klein kwartier dacht Timo Werner de thuisploeg op voorsprong te brengen, maar de Duitse spits deed dat in buitenspelpositie. Een minuut later trof hij alsnog doel. Werner misleidde eerst bewaker Jan Bednarek met een overstapje, omzeilde vervolgens een woud aan Southampton-benen en maakte tegendraads zijn eerste Premier League-doelpunt.

Weer een kwartier later verdubbelde de Duitser zijn productie en dit keer troefde hij bij een hoge dieptepass belager Bednarek met een schouderduwtje af. Na een boogballetje over doelman Alex McCarthy kopte Werner de 2-0 in de touwen.

Timo Werner zet Jan Bednarek opzij en gaat op weg naar de 2-0

Chelsea bleef de gevaarlijkere ploeg en creëerde ook prima kansen, maar moest toch toestaan hoe Southampton weer aansluiting vond. Kai Havertz permitteerde zich een frivool solootje op eigen helft dat op niets uitliep. Hij verspeelde de bal aan Adams die onmiddellijk Danny Ings aan het werk zette: 2-1.

Reeks missers

Gesterkt door die goal hield Southampton na de pauze de druk op de ketel en dat betaalde zich zowaar uit, zij het dankzij een reeks missers in de Chelsea-defensie. De terugspeelbal van Kurt Zouma was niet ideaal, maar de toch al onder vuur liggende doelman Arrizabalaga had genoeg tijd om de bal weg te trappen. Hij gleed er echter langs, waarna Adams uiteindelijk de 2-2 kon laten aantekenen.

• AFP
    Hakim Ziyech voor Chelsea
    Che Adams (rechts) op weg naar de 2-2 voor Southampton

Twee minuten later waren de verhoudingen alweer hersteld. Werner stelde zijn landgenoot Havertz in staat zijn fout van voor rust goed te maken en dat deed de 21-jarige middenvelder beheerst.

De nieuwe voorsprong vormde voor manager Frank Lampard het sein om de afgelopen weken met een knieblessure kampende Hakim Ziyech een dik kwartier voor tijd zijn eerste Premier League-minuten te laten maken.

Southampton liet de moed niet zakken en bleef het Chelsea moeilijk maken. Het vizier stond evenwel niet altijd even op scherp, terwijl Arrizabalaga adequaat reageerde op een inzet van Ings. In de extra tijd stond Jannik Vestergaard echter op de goede plaats om met het hoofd de 3-3 te produceren.

Nipte zege City op Arsenal

Zonder onder anderen spelbepaler Kevin De Bruyne, die geblesseerd terugkeerde van de interlandperiode met België en vermoedelijk enkele weken aan de kant staat, won Manchester City thuis met 1-0 van Arsenal.

Raheem Sterling (links) wordt gefeliciteerd door Nathan Aké en Phil Foden

De thuisploeg, met Nathan Aké als linksback, domineerde in de beginfase, maar moest halverwege de eerste heft op de beloning wachten. Na een prachtige, snelle aanval speelde Phil Foden zich vrij. Zijn schot kon nog door Bernd Leno gepareerd worden, maar op de rebound van Raheem Sterling was de Duitse doelman kansloos.

City-Collega Ederson onderscheidde zich kort voor rust door eerst Bukayo Saka en daarna Pierre-Emerick Aubameyang met een knappe redding van scoren af te houden.

In het tweede bedrijf waren de doelrijpe kansen schaars, al wist Joao Cancelo met een fraaie actie Arsenal-verdediger David Luiz nog wel zozeer in verwarring te brengen dat hij de bal bijna in eigen doel schoof.

United slaat in slotfase toe

Manchester United won met 4-1 bij Newcastle United, hoewel het na een eigen doelpunt van Luke Shaw al na twee minuten tegen een achterstand aankeek. Harry Maguire kopte halverwege de eerste helft de 1-1 binnen en nog voor de pauze zag Marcus Rashford zijn schot op de lijn gekeerd worden door Jamaal Lascelles.

Na rust stopte de sterk keepende Karl Darlow een strafschop van Bruna Fernandes, maar in de slotfase ging het toch nog helemaal mis voor de thuisploeg. Met Donny van de Beek als invaller binnen de lijnen liep de score dankzij Fernandes, Aaron Wan-Bissaka en Rashford in de laatste tien minuten toch nog flink in Uniteds voordeel op.