NOS NieuwsAangepast

Premier Ardern wint verkiezingen Nieuw-Zeeland ruimschoots

Premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland heeft de parlementsverkiezingen met overmacht gewonnen. Haar Labour Party haalde 49,1 procent van de stemmen binnen, de centrumrechtse National Party blijft hangen op 26,8.

Omgerekend in zetels betekent dat dat de Labour Party een absolute meerderheid in het parlement heeft gehaald. De partij komt uit op 64 van de 120 zetels. Het is voor het eerst in decennia dat een Nieuw-Zeelandse partij de absolute meerderheid heeft.

De verkiezingsdag verliep gemoedelijk, met een vrolijke bijrol voor Arderns verloofde:

Linkse overwinnning na gemoedelijke stembusgang in Nieuw-Zeeland

In haar overwinningsspeech benadrukte Ardern dat Labour de partij wil zijn voor álle Nieuw-Zeelanders.

"Ze zoekt de verbinding op waar iedereen haar zo goed van kent", zegt correspondent Eva Gabeler. "En ze is doordrongen van het pijnpunt van de economie, die met meer dan 12 procent is gekrompen." De leider van de National Party heeft de premier al gefeliciteerd met het 'uitstekende resultaat'.

Absolute meerderheid

Kiezers belonen Ardern voor haar daadkrachtige aanpak van de coronacrisis. Ook eerdere crises wist zij goed het hoofd te bieden, bleek na de aanslagen in Christchurch en de vulkaanuitbarsting op White Island. "Ze is daarbij altijd empathisch maar ook daadkrachtig", zegt Gabeler.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl