EPA
NOS Nieuws

Azerbeidzjan meldt burgerdoden na Armeense aanval, Armenië ontkent

Azerbeidzjan en Armenië beschuldigen elkaar opnieuw van het schenden van de wapenstilstand die vorige week werd afgesproken. Volgens Azerbeidzjan zijn dertien burgers om het leven gekomen bij een Armeense raketaanval op een woonwijk. Veertig mensen raakten bij de aanval gewond, zegt de openbaar aanklager in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe.

Zo'n twintig flatgebouwen in Ganja, de op een na grootste stad van het land, zouden bestookt zijn door raketten van Armeense zijde. Een fotograaf van het Britse persbureau Reuters ziet dat er inderdaad verwoestingen zijn aangericht in Ganja. Hulpdiensten zijn er aan het werk, sommige huizen zijn volledig met de grond gelijk gemaakt.

Volgens de aanklager heeft Armenië ook raketten afgevuurd op de plaats Mingechavir, maar het Azerbeidzjaanse antiraketsysteem zou deze hebben onderschept.

Armenië wijst naar Azerbeidzjan

Armenië verwerpt de aantijgingen. Volgens het ministerie van Defensie in Jerevan is het juist Azerbeidzjan dat zich niet houdt aan de wapenstilstand. Het ministerie zegt dat bij beschietingen van de hoofdzakelijk door Armeniërs bewoonde enclave Nagorno-Karabach drie gewonden zijn gevallen.

Ook zegt Armenië dat drones van het Azerbeidzjaanse leger over Armeense woonwijken zijn gevlogen, infrastructuur hebben verwoest en militaire installaties hebben vernietigd.

Het al 30 jaar durende conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan laaide eind vorige maand weer op. Daarbij vielen de afgelopen weken zeker zeshonderd doden. Onder meer Turkije en Rusland spelen een rol in de conflicten. Ankara steunt islamitische Azerbeidzjan, Moskou heeft juist nauwe banden met Armenië. Maar Moskou voelt zich ook betrokken bij de voormalige Sovjetstaat Azerbeidzjan.

Vorige week werd een wapenstilstand afgesproken, maar die is al meerdere keren geschonden.

NOS/ Harm Kersten
De regio Nagorno-Karabach ligt in Azerbeidzjan, maar wordt bewoond Armeniërs en zelfstandig bestuurd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl