De nederzetting Har Gilo op de Westelijke Jordaanoever, met in de achtergrond Jeruzalem

Nederzettingen mogen van Israël verder blijven groeien

  • Ties Brock

    correspondent Israël/Palestijnse gebieden

  • Ties Brock

    correspondent Israël/Palestijnse gebieden

Israël heeft vandaag en gisteren de bouw van duizenden nieuwe woningen goedgekeurd in nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. In totaal kregen de bouwplannen van bijna 5000 nieuwe huizen en appartementen groen licht, volgens berekeningen van de Israëlische actiegroep Peace Now.

De groei van de Israëlische dorpen en steden in het gebied is zeer omstreden. Volgens het internationaal recht zijn de Israëlische nederzettingen op de Westoever illegaal. Palestijnen zien het gebied als een essentieel onderdeel van een toekomstige onafhankelijke staat.

Toch groeide het aantal Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever de afgelopen tientallen jaren tot vele honderdduizenden. En deze week ging de Israëlische regering dus akkoord met de bouw van nog eens duizenden woningen in de nederzettingen. Twee weken geleden had premier Benjamin Netanyahu al opgeroepen tot de woningbouw.

In steden als Tel Aviv, Haifa of Jeruzalem is nauwelijks plek meer. Hier kunnen jonge gezinnen nog terecht.

Israëlische kolonist Edna Almakis

Met de nieuwe plannen komt het aantal goedgekeurde nieuwe woningen in het gebied dit jaar boven de 12.000 uit, volgens de anti-nederzettingsorganisatie Peace Now. Dat zou het hoogste aantal zijn in minstens acht jaar.

Israëlische kolonisten reageerden verheugd op de beslissing, waardoor tientallen nederzettingen verder kunnen uitbreiden. Het grootste goedgekeurde project is een nieuwe wijk in Har Gilo, een nederzetting ten zuiden van Jeruzalem. Er zijn plannen voor 560 nieuwe woningen, waarmee het dorp zo'n beetje twee keer zo groot wordt.

Bewoner Edna Almakis is er blij mee. Ze heeft de nederzetting in de veertig jaar dat ze er woont zien groeien van zestig tot bijna vijfhonderd gezinnen. En ook de nieuwe bewoners zijn wat haar betreft van harte welkom: "In steden als Tel Aviv, Haifa of Jeruzalem is nauwelijks plek meer. Hier kunnen jonge gezinnen nog terecht."

Edna vertelde NOS-correspondent Ties Brock over de uitbreidingen:

Internationaal verzet of niet, Israëlische nederzettingen groeien verder

Maar inwoners van het naastgelegen Palestijnse dorp al-Walaja zijn fel tegen de bouwplannen. "Dit is Palestijns gebied", zegt de voorzitter van de dorpsraad, Khader al-Araj. "Hoezo mag Israël hier bouwen? Dit is ons land, wij willen hier zelf woningen bouwen. Maar onze huizen worden gesloopt en ons dorp wordt steeds verder ingesloten."

Ruim 600.000 Israëliërs leven in meer dan honderd nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, inclusief in Oost-Jeruzalem. Op deze kaart zie je waar ze liggen:

Nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever

De plannen volgden deze week op een relatief lange onderbreking van zo'n acht maanden: in februari keurde de Israëlische overheid voor het laatst bouwprojecten in nederzettingen goed. Mogelijk is de verklaring dat premier Netanyahu eerst een diplomatiek akkoord wilde bereiken met de Verenigde Arabische Emiraten.

De Emiraten tekenden vorige maand met Israël een overeenkomst om officiële betrekkingen met elkaar aan te knopen. Ook het Arabische land Bahrein besloot Israël als land te erkennen. Premier Netanyahu zegde daarbij toe om voorlopig geen delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren, iets wat hij zijn aanhangers meermaals had beloofd.

Nederzettingen groeien sinds Trump sneller

Het afblazen van die annexatie was voor veel Israëlische kolonisten - voor Netanyahu een belangrijke groep kiezers - een tegenvaller. Met de goedkeuring van de bouwplannen hebben ze deze week alsnog iets te vieren.

Sowieso groeien de nederzettingen sinds het aantreden van de Amerikaanse president Trump sneller dan voorheen. Onder Donald Trump beschouwen de Verenigde Staten de nederzettingen niet langer als strijdig met het internationaal recht. De overgrote meerderheid van de internationale gemeenschap, waaronder ook Nederland en de Europese Unie, zien de nederzettingen nog steeds als illegaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl