De coronabesmettingen beslaan in Spanje, Duitsland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk de voorpagina's van de kranten

De tweede coronagolf: hoe is de situatie in de rest van Europa?

  • Fiorella Opromolla

    redacteur Buitenland

  • Fiorella Opromolla

    redacteur Buitenland

Het aantal coronabesmettingen in Nederland neemt rap toe. Deze week kondigde het kabinet nieuwe en strengere maatregelen aan. In grote delen van Europa is de tweede golf ook gaande, zoals in Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Correspondenten leggen uit wat er bij hen gaande is. En wat schrijven de kranten daar eigenlijk?

Merkel waarschuwt Duitsland voor onheil - Bild, Duitsland

In Duitsland loopt het aantal besmettingen op. Per 100.000 inwoners waren afgelopen week gemiddeld vijf mensen besmet. De maatregelen verschillen per deelstaat, wel wordt er landelijk een ondergrens voor de regels bepaald. "Gisteren hebben de regering en de minister-presidenten van de zestien deelstaten afgesproken eerder in te grijpen", vertelt correspondent Judith van de Hulsbeek. "Eerst lag de grens voor nieuwe maatregelen bij 50 nieuwe besmettingen per week per 100.000 inwoners. Dat aantal is teruggeschroefd naar 35, om beter te kunnen anticiperen op de besmettingen."

De nieuwe maatregelen houden onder meer in dat de horeca op sommige plekken eerder dicht moet en er minder mensen bij elkaar mogen samenkomen. Ook wordt de mondkapjesplicht in bepaalde deelstaten verder uitgebreid. Wel gelden overal in Duitsland dezelfde regels wat betreft afstand houden en hygiëne.

"Nederland wordt hier als een soort horrorscenario gezien, net als Tsjechië. Ze zeggen eigenlijk: als je niet ingrijpt, dan worden we zoals zij", vertelt Van de Hulsbeek. "Eerder konden de besmettingen worden ingeperkt, onder meer doordat het contactonderzoek op veel plekken op orde is. Maar Merkel zegt ook: laten we onszelf niet op de borst kloppen, want het aantal besmettingen stijgt en ook wij zijn op sommige plekken de controle over de infectieketens al kwijt."

Catalonië sluit horeca voor 15 dagen om sociale leven stop te zetten - El Pais, Spanje

"In Spanje zijn complete steden afgesloten", vertelt correspondent Rop Zoutberg. "Het is geen lockdown, maar je komt Madrid bijvoorbeeld niet uit. Daarmee wil de regering de bewegingen van mensen beperken. Ook buiten de stad worden kleine dorpen afgesloten vanwege de vele besmettingen."

De afgelopen dagen kwamen er veel nieuwe besmettingen bij. "Het is een achtbaan die op en neer gaat. Gisteren kwamen er bijna 12.000 nieuwe besmettingen en ruim 200 doden bij in één dag. Daar schrikken de Spanjaarden van. Het zijn nog altijd niet de aantallen van het voorjaar, maar wel krankzinnige getallen. We weten dat de belasting op de zorg groot is", zegt Zoutberg. In Spanje waren vorige week per 100.000 inwoners, ongeveer 22 mensen besmet met het coronavirus.

In Spanje zijn mondkapjes overal verplicht. "Buiten op straat, in winkels, in het openbaar vervoer. Over het algemeen wordt de regel goed opgevolgd en is er weinig verzet tegen. Er zijn hier en daar wel problemen door mensen die feesten organiseren en geen mondkapjes dragen. Maar als je die incidenten bekijkt op een bevolking van 48 miljoen, valt het mee."

Uit onderstaande kaart blijkt dat er in Nederland relatief veel besmettingen zijn per 100.000 inwoners:

Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per land.

Recordaantal besmettingen, Kerst in gevaar - La Repubblica, Italië

"In Italië zijn per dag ongeveer net zo veel nieuwe besmettingen als in Nederland", vertelt correspondent Mustafa Marghadi. "Maar in Nederland wonen wel 3,5 keer minder mensen. De nieuwe maatregelen zijn vergelijkbaar met die in Nederland, maar worden in een eerder stadium genomen. Zo kan de groei van het aantal besmettingen worden beperkt. Ook wordt er hier veel meer getest." Per 100.000 inwoners in Italië, testten gemiddeld acht mensen positief.

In tegenstelling tot in Nederland zijn bars en restaurants nog wel open, hoewel sommige 's avonds eerder dicht moeten. Sinds kort moeten Italianen overal een mondkapje dragen, ook op straat. "De regels worden goed nageleefd. Zo heeft iedereen in Rome een mondkapje op."

Veel Italianen zijn echter bang dat er weer een nieuwe lockdown komt, bijvoorbeeld in december. "Daar heeft iedereen het over. Niemand zit daarop te wachten. Met dat angstbeeld voor ogen, heb ik het idee dat iedereen zich goed aan de regels houdt."

Macron: "Iedereen moet meehelpen" - Le Parisien, Frankrijk

De Franse president Macron hield gisteravond een televisietoespraak. Hij zei dat er iedere dag gemiddeld 20.000 besmettingen en 200 ic-opnames bij komen in Frankrijk. Uit de laatste cijfers blijkt dat per 100.000 inwoners van Frankrijk gemiddeld 26 mensen positief testen, zegt correspondent Frank Renout. "Macron vindt maatregelen nodig. In negen grote stedelijke gebieden, waar bijna een derde van de Franse bevolking woont, is een avondklok ingesteld."

In Frankrijk zijn cafés al langer dicht, restaurants zijn nog wel open. "Maar die zijn nu ook bang dat ze geen klanten meer hebben of dicht moeten. Opvallend is dat reizen mogelijk blijft. Tijdens de lockdown in het voorjaar was er een reisverbod, maar komende herfstvakantie mag er dus worden gereisd", zegt Renout. De mondkapjesplicht geldt in publieke binnenruimtes, maar ook op het werk en in scholen. "In heel veel steden is het ook verplicht op straat, bijvoorbeeld in Parijs."

Volgens Renout worden de regels goed opgevolgd. "Veel Fransen staan achter de maatregelen, er is brede steun voor het beleid - ook voor de avondklok die zaterdag ingaat."

Het bewijs dat de lockdown het hart uit Groot-Brittannië rukt - The Daily Mail, Verenigd Koninkrijk

"In Groot-Brittannië heeft het even geduurd voordat de tweede golf losbarstte", vertelt correspondent Tim de Wit. "De afgelopen twee weken is het aantal besmettingen weer geëxplodeerd en zijn we weer een van de koplopers van Europa. Maar het is nog niet zoals in Nederland." Afgelopen week testten gemiddeld 22 mensen per 100.000 inwoners positief op het coronavirus.

Premier Johnson voerde deze week een stoplichtsysteem in, dat werkt met drie niveaus. Voor het hoogste niveau gelden de strengste maatregelen. "Momenteel is Liverpool de brandhaard van Groot-Brittannië, daar zitten ze al op het hoogste niveau van het stoplicht. Pubs, bioscopen en sportscholen zijn daar dicht en niet-noodzakelijke reizen buiten de stad zijn niet toegestaan", zegt De Wit. De gezondheidszorg staat daar onder druk. "95 procent van de ic-bedden is bezet, dat is behoorlijk mis."

Ook in Londen gaat het de verkeerde kant op. "De burgemeester heeft nieuwe maatregelen afgekondigd. Zo mag je niet meer bij elkaar over de vloer komen. Dat is een stevige maatregel, om sociale contacten te verminderen." De horeca in Londen is nog open, maar moet om 22.00 uur dicht. Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer, binnenruimtes en restaurants. "Veel mensen dragen ze, zeker omdat er hoge boetes worden uitgeschreven als je dat niet doet. De boete begint bij 200 pond, maar verdubbelt als je die vaker krijgt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl