Vrouwen in het vluchtelingenkamp al-Hol, vorig jaar AFP

De Nederlandse regering hoeft een vrouw met een verstandelijke beperking en psychische en lichamelijke problemen voorlopig niet op te halen uit een vluchtelingenkamp in Noord-Syrië. Haar toestand is "uiterst schrijnend", zegt de Haagse rechtbank, maar de belangen van de staat wegen zwaarder.

De Nederlands-Marokkaanse reisde enkele jaren terug naar Syrië om zich bij Islamitische Staat te voegen. Dat had toen een groot deel van Syrië en Irak in handen. De rechtbank sluit niet uit dat ze het besluit om daarheen te gaan, maakte onder invloed van haar "gebrekkige" geestelijke conditie.

Nadat Islamitsche Staat zo goed als verslagen was, vond journalist Harald Doornbos de Amsterdamse in het vluchtelingenkamp al-Hol in Noord-Syrië. Ze had een voet verloren, lag in een tent en was volgens andere vrouwen psychotisch. "Ik ben zo blij iemand uit Nederland te zien", zei ze tegen Doornbos.

Ze wilde terug naar Nederland, maar de regering weigert de Nederlandse vrouwen en kinderen daar op te halen, onder meer omdat het te gevaarlijk zou zijn voor de ambtenaren die erheen moeten.

De vrouw spande een kort geding aan, maar de rechter geeft de regering gelijk. Als de situatie in Syrië voldoende verbeterd is, moet Nederland haar wel ophalen.

STER reclame