Regenboogvlaggen langs de Hofvijver
NOS Nieuws

Vijlbrief: geen belastingvoordeel voor 'homogenezers'

Organisaties die zich bezighouden met het 'genezen van homo's' verliezen mogelijk belastingvoordelen. Staatssecretaris Vijlbrief zei in de Tweede Kamer dat hij de Belastingdienst op deze organisaties zal afsturen om te kijken wat ze precies doen. Hij reageerde op ongeruste vragen in de Kamer naar aanleiding van een onderzoek van De Gelderlander.

Daaruit kwam naar voren dat sommige organisaties die te boek staan als het algemeen nut beogende instellingen (anbi's) therapieën aanbieden om homoseksualiteit te 'genezen'. Van de anbi-status kunnen deze organisaties fiscaal profijt hebben.

Kamerleden reageerden op het werk van de organisaties met kwalificaties als "misselijkmakend" , "walgelijk" en "kwakzalver-therapie". Ook Vijlbrief nam scherp afstand van de organisaties en zei dat dit echt niet kan: "Seksuele geaardheid is geen ziekte en genezing kan niet aan de orde zijn".

De staatssecretaris vindt dat in dit soort gevallen de anbi-status moet worden ingetrokken. Eventueel gaat hij de wet aanpassen: "Deze praktijken beschouw ik niet als het algemene nut beogend." Eerder sprak de Tweede Kamer zich al uit voor het strafbaar stellen van homogenezing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl