Nadal komt in Parijs naast Federer met twintigste grandslamtitel Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het is Rafael Nadal gelukt om naast Roger Federer te komen als het gaat om het aantal behaalde grandslamtitels. De 34-jarige Spanjaard schreef voor de dertiende keer Roland Garros op zijn naam en bracht zijn totaal op twintig majortitels.

In de finale toonde Nadal zijn suprematie in Parijs door Novak Djokovic, de Servische nummer een van de wereld die dit jaar onverslaanbaar leek, met 6-0, 6-2, 7-5 een enorm pak slaag te geven op het overdekte Court Philippe-Chatrier.

Discussie zal andere wending krijgen

De 39-jarige Federer wordt over het algemeen gezien als de beste speler aller tijden, maar nu Nadal evenveel grandslamtitels heeft behaald als de Zwitser zal de discussie een andere wending krijgen. Bovendien leidt de Spanjaard in onderlinge duels met 24-16.

Meeste grandslamtitels

Speler Titels
Roger Federer 20
Rafael Nadal 20
Novak Djokovic 17
Pete Sampras 14
Roy Emerson 12

Federer deed niet mee aan Roland Garros. Hij herstelt van een knieblessure en richt zich op de Australian Open. Djokovic (33) moet met zeventien grandslamtitels weer even een pas op de plaats maken.

De Serviër liep de laatste jaren in op Nadal en Federer, maar weet na zijn diskwalificatie bij de US Open en zijn verloren finale op Roland Garros dat hij nog een behoorlijk gat moet overbruggen.

Novak Djokovic kwam er niet aan te pas dit keer Pro Shots

Djokovic en Nadal vochten in lange rally's en lange games om de punten, maar nagenoeg elke keer trok de Spanjaard aan het langste eind. De Serviër leefde op in de derde set toen hij een break achterstand ongedaan maakte, maar het bleek uiteindelijk een laatste stuiptrekking. Met een dubbele fout leverde hij op 5-5 opnieuw zijn service in.

Nadal denkt niet aan Federer

Nadal wilde na afloop niet stilstaan bij het evenaren van Federers record. "Eerlijk, daar denk ik nu niet aan. Voor mij gaat het er gewoon om dat ik Roland Garros gewonnen heb. Dit toernooi betekent alles voor me."

Voor Nadal was het zijn honderdste zege op Roland Garros in 102 wedstrijden. Alleen Robin Söderling (vierde ronde in 2009) en Djokovic (kwartfinales in 2015) versloegen hem ooit op het Franse gravel.

De twintig grandslamtitels van Rafael Nadal NOS/Getty

STER reclame