NOS NieuwsAangepast

Stijgende trend houdt aan: 6504 nieuwe coronabesmettingen

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6504 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Gisteren meldde het RIVM nog 5979 nieuwe besmettingen, dus de toename is 525. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 5203 positieve tests per dag gemeld, tegen 3324 een week eerder.

De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Amsterdam, namelijk 627. Ook in Rotterdam en Utrecht werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 388 en 220.

Cruciaal weekend

Het kabinet houdt de cijfers van dit weekend en maandag scherp in de gaten met het oog op eventuele extra maatregelen. "Het gaat duidelijk niet de goede kant op", zegt minister De Jonge van Volksgezondheid in een reactie op de nieuwe cijfers. "Dit is precies de trend die we niet wilden zien."

Als de cijfers niet verbeteren, ontkomt het land niet aan nieuwe maatregelen, zei premier Rutte gisteren. "Je kunt overwegen de hele horeca dicht te doen, en de theaters en alle sport. Of het zo grof zal moeten worden weet ik nu ook nog niet. Maar ik wil dat mensen zich aan de maatregelen houden. Ik wil dat mensen met aandoeningen aan hun hart of met kanker nog op de zorg kunnen rekenen", zei hij gistermiddag.

Meer doden en hogere ziekenhuisbezetting, lichte daling op IC

Daarnaast kreeg het RIVM 24 meldingen van overleden covid-patiënten. Gisteren werden nog 14 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 17 doden per dag, tegen 12 doden per dag een week eerder.

Door achterstanden bij de GGD worden doden niet altijd direct doorgegeven. Sommige overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM. Het aantal gemelde doden loopt daardoor achter.

In het ziekenhuis liggen nu 1190 coronapatiënten, van wie 235 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Gisteren lagen nog 1139 covid-patiënten in het ziekenhuis en 239 op de IC.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl