Premier Rutte
NOS Nieuws

Rutte waarschuwt voor extra maatregelen: 'Cijfers zullen moeten verbeteren'

Premier Rutte waarschuwt dat als het aantal coronabesmettingen niet terugloopt, extra maatregelen nodig zullen zijn. Op zijn wekelijkse vrijdagse persconferentie reageerde hij op de bijna 6000 nieuwe besmettingen en de oplopende trend van opnames in ziekenhuizen.

"Het doel van de laatste maatregelen is dat de optelsom van het aantal contacten wordt verminderd. Het is nog te vroeg om vast te stellen of deze maatregelen genoeg resultaat opleveren."

Hij wilde niet ingaan op de vraag of er extra maatregelen nodig zijn. "Maar als het de komende dagen niet verbetert, dan zullen we daar niet aan ontkomen", zegt hij. "De komende 72 uur zijn belangrijk. We houden het in de gaten."

De premier is duidelijk niet blij met de cijfers van Nederland in vergelijking met andere landen:

Rutte antwoordt op de vraag waarom Nederland in de top 3 staat

De premier zei niet te willen speculeren of filosoferen over de inhoud van eventuele maatregelen. "Want dan wordt dat het nieuws."

Maar na doorvragen van verschillende journalisten kwam hij toch met voorbeelden. "Je kunt overwegen de hele horeca dicht te doen, en de theaters en alle sport. Of het zo grof zal moeten worden weet ik nu ook nog niet. Maar ik wil dat mensen zich aan de maatregelen houden. Ik wil dat mensen met aandoeningen aan hun hart of met kanker nog op de zorg kunnen rekenen."

Rutte kondigde wel iets nieuws aan. Los van of er extra maatregelen nodig zijn werkt het kabinet aan een road map of routekaart met een langetermijnplan zoals in Ierland wordt gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl