NOS NieuwsAangepast

Maximaal 30 bezoekers? Buitenproportioneel, vinden sommige kerken en moskeeën

Wie vandaag bij het vrijdaggebed in Islamitisch Centrum Yildiz wilde zijn, moest bij de deur zijn temperatuur laten meten en contactgegevens achterlaten. Ook moesten moskeebezoekers een mondkapje dragen en een eigen gebedskleed meenemen. De gemeenschap uit Schiedam probeert zo veilig mogelijk samen te komen, maar wel met meer dan 30 mensen tegelijk.

"Wij hebben vanaf het begin de aantallen niet zo belangrijk gevonden, omdat we de RIVM-maatregelen altijd heel goed gehandhaafd hebben", zegt de woordvoerder van de moskee, Kenan Aslan. "We hebben gezien dat de moskeegangers zich er goed aan houden. Dan maakt 30 of 50 of 100 mensen niet uit."

Dat is in principe tegen de afspraken die minister Grapperhaus van Justitie afgelopen maandag maakte met religieuze organisaties. Vandaag drukte de minister de instellingen opnieuw op het hart om maximaal 30 gelovigen binnen te ontvangen. Om grote gemeenschappen te bedienen, moeten diensten zoveel mogelijk online plaatsvinden. En waar normaal gesproken gezongen wordt, geldt nu het dringende advies om dat te laten.

We gingen vandaag langs bij de moskee van Aslan in Schiedam, en bij de Adventkerk in Veenendaal waar zondag diensten zijn. Hoe pakken zij het aan?

Moskee, kerk en coronamaatregelen: hoe zijn gebeden en diensten nu?

De afgelopen maanden lieten de meeste kerken, moskeeën en synagogen weer meer gelovigen toe dan in het voorjaar, omdat het aantal besmettingen in Nederland relatief klein was. Een voorschrift over een maximumaantal bezoekers was er niet; het was goed zolang er anderhalve meter afstand gehouden kon worden.

Maar door de snelle toename van coronagevallen in de afgelopen weken ontstond publieke druk op de gebedshuizen. Ook in de politiek was dit weekend onbegrip over de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst waar 600 mensen bijeenkwamen. Die kerk laat vanavond weten dat er de komende tijd "substantieel minder kerkbezoekers" bij de diensten mogen zijn.

Grondwet

Het maximum van 30 bezoekers is voor de religieuze instellingen geen verplichting. Vanwege de grondwet mag iedere kerk of moskee zelf bepalen of de regel gehanteerd wordt. De meeste moskeeën in ons land houden zich aan het dringende advies van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) om maximaal dertig mensen binnen te laten, stelt voorzitter Muhsin Köktas.

De moskee in Schiedam is relatief groot. Aslan benadrukt dat er bij het vrijdaggebed een stuk minder gelovigen aanwezig zijn dan voor corona, omdat de anderhalve meter wel wordt toegepast. "Normaal zijn het ongeveer 750 mensen, sinds de coronatijd tussen 125 en 150 man - als het helemaal vol is. We hebben stipjes op de grond gezet."

Maatwerk

De Rooms-Katholieke Kerk Nederland vraagt parochies en religieuze gemeenschappen maximaal dertig aanwezigen toe te laten bij vieringen (exclusief bedienaren en medewerkers). De kerk adviseerde eerder nog om de grootte van de kerkgebouwen in ogenschouw te nemen.

Ook de Protestantse Kerk Nederland (PKN) volgt het dringende advies van Grapperhaus en raadt groepen groter dan 30 helemaal af. Volgens een woordvoerder houden nagenoeg alle aangesloten kerken zich daaraan.

Toch is bij de Adventkerk in Veenendaal besloten om meer bezoekers toe te laten dan de gepredikte 30. De kerk van de Gereformeerde Gemeente biedt plaats aan 2000 mensen, op zondagen zijn er nu maximaal 600 aanwezig. Zij zitten allemaal op anderhalve meter afstand van elkaar. Bij binnenkomst wordt een gezondheidscheck gedaan.

"Met 30 mensen - met onze 2000 leden en doopleden - zouden mensen één keer in de twee, drie maanden een keertje naar de kerk kunnen gaan", zegt koster Wim Waasdorp. Hij vindt de maatregel buitenproportioneel en ziet veel liever dat kerken maatwerk kunnen blijven toepassen. "Met een beetje afschaling als dat nodig is, maar wel met meer mensen dan de minister nu voorstelt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl