Tone Wieten, Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma en Koen Metsemakers tijdens een training voor het EK
NOS Sport

Vijf Nederlandse boten roeien zich naar finales op EK

Op de eerste dag van de EK roeien in het Poolse Poznan hebben vijf Nederlandse boten zich geplaatst voor de finales van zondag.

Bij de mannen lukte het de dubbelvier, bij de vrouwen plaatsten de dubbeltwee, de dubbelvier, de vier-zonder-stuurvrouw en skiffeuse Martine Veldhuis zich voor de eindstrijd.

De mannendubbelvier, met Abe Wiersma, Dirk Uittenbogaard, Koen Metsemakers en Tone Wieten, eindigde in de serie als eerste, met maar liefst 13 seconden voorsprong op de Duitse boot. De dubbelvier greep vorig jaar zowel bij de WK als de EK de titel.

Bij de vrouwen werden de dubbeltwee (Roos de Jong en Lisa Scheenaard) en de dubbelvier (Laila Youssifou, Inge Janssen, Nicole Beukers en Olivia van Rooijen) tweede in hun serie. Veldhuis (lichte skiff) en de vier-zonder-stuurvrouw (Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester) wonnen hun heat.

Halve finales

Eerder op de dag bereikten de twee-zonder-stuurman, de dubbeltwee, de lichte dubbeltwee en skiffeur Amos Keijser de halve finales bij de mannen. Ook de vier-zonder-stuurman haalde, door de herkansing te winnen, de halve eindstrijd.

Een plek in de halve finales was er ook voor de lichte dubbeltwee bij de vrouwen en skiffeuse José van Veen (via de herkansingen). De twee-zonder roeit zaterdag in de herkansingsronde.

Oefenen voor acht

De mannenacht, die al zeker is van een finaleplaats, eindigde in een oefenrace achter Duitsland en Roemenië als derde. Ook de vrouwenacht was al zeker van de finale en werd tweede in een oefenrace.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl