NOS Wielrennen

Démare opnieuw snelste in massasprint na nerveuze waaieretappe

Démare sprint opnieuw naar etappezege in Giro

Arnaud Démare heeft zich opnieuw oppermachtig getoond in de Giro. De Fransman was de snelste in de massasprint en won al voor de derde keer een rit in deze editie van de Ronde van Italië.

De zevende etappe van Matera naar Brindisi leek op papier een niet al te lastige rit te worden. De etappe was met 143 kilometer kort en onderweg hoefden de renners geen bergen over.

Waaiers

Maar al na ruim tien kilometer was het koers. Het peloton brak in waaiers en meerdere klassementsmannen kwamen daardoor in de problemen. Simon Yates zat aan de verkeerde kant van de breuk, net als Pello Bilbao, Harm Vanhoucke, Domenico Pozzovivo, Jakob Fuglsang en Rafal Majka.

De Nederlanders Steven Kruijswijk en Wilco Kelderman zaten wel in de voorste groep.

Getty Images
De waaiers in beeld

Vanhoucke, Pozzovivo en Yates konden ook de tweede groep niet bijhouden en hadden grote moeite aan te sluiten bij het peloton. Het duurde bijna vijftig kilometer totdat alle waaiers weer waren samengesmolten.

Valpartij

Het gevaar was toen echter nog niet geweken in het peloton. Met nog 45 kilometer te gaan was er een grote valpartij voorin de groep. Onder anderen Vanhoucke, nummer vier van het klassement, ging onderuit en moest opnieuw in de achtervolging. Ook Pozzovivo, nummer zes van het klassement, zat in de groep met de Belg, omdat hij werd opgehouden door de valpartij.

Omdat het tempo in de eerste groep niet heel hoog lag, konden Vanhoucke en Pozzovivo ook dit keer weer aansluiten bij het peloton. De laatste twintig kilometer bleven de renners bij elkaar en ging het peloton in volle vaart naar de finish in Brindisi, waar de etappe beslist werd in een massasprint.

Daarin was Démare opnieuw de snelste. De 29-jarige Fransman won met overmacht de sprint van Peter Sagan en Michael Matthews. Eerder schreef Démare al de vierde en de zesde etappe op zijn naam.

Getty Images
João Almeida ook na zevende etappe nog in roze trui

De top van het algemeen klassement bleef ongewijzigd. João Almeida rijdt ook morgen weer in het roze en Kelderman staat nog derde met 48 seconden achterstand.

Sneller dan ooit

Dat het hard ging in het peloton blijkt wel uit de cijfers. De renners legden de 143 kilometer tussen Matera en Brindisi af met een gemiddelde snelheid van 51,234 kilometer per uur: een record. Het oude record stond sinds 2012 op 49,429 kilometer per uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl