In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Nog drie aanhoudingen in onderzoek martelcontainer Wouwse Plantage

Er zijn opnieuw drie mensen aangehouden in het onderzoek naar de groep achter de zeecontainers in het Brabantse dorp Wouwse Plantage. De aanhoudingen waren de afgelopen twee weken.

Deze zomer werden in Wouwse Plantage zeven containers ontdekt die waren omgebouwd tot cel. Eentje was opgetuigd tot martelkamer, met een tandartsstoel waarop beoogde slachtoffers konden worden vastgebonden.

Een van de aangehouden mannen is Roger P., bevestigt zijn advocaat aan verschillende media. P., ook wel Piet Costa genoemd, zit momenteel al vast op verdenking van het leiden van een drugsbende. Hij zou volgens Omroep Brabant in 2015 en 2016 duizenden kilo's cocaïne hebben ingevoerd vanuit Costa Rica.

P. werd drie dagen geleden aangehouden in zijn cel. Die dag werd ook een 39-jarige man uit Rotterdam gearresteerd. Op 27 september werd een 37-jarige Utrechter opgepakt, meldt het Openbaar Ministerie vandaag.

Martelgereedschap

In juni hield de politie al zes verdachten aan in verband met de ontdekking van de zeecontainers. Het vermoeden is dat de containers bedoeld waren om er criminele vijanden en rivalen van de bende op te sluiten en te mishandelen.

De politie vond onder meer snoei- en takkenscharen, een takkenzaag, scalpels, tangen, handboeien, vingerboeien, tape, bivakmutsen en zwarte katoenen zakken die over het hoofd getrokken kunnen worden.

Beelden van de martelcontainer:

Politie deelt beelden 'martelcontainer' in Wouwse Plantage

Het proces tegen de zes eerder aangehouden verdachten is vorige maand begonnen. Zij gaven aan dat de containers niet bedoeld waren om echt te gebruiken, maar voor de show waren. Het OM vindt de verklaring van de verdachten ongeloofwaardig en denkt dat er wel degelijk sprake was van een echt martelcomplex.

Politie en justitie hadden de verdachten al geruime tijd in het vizier. De activiteiten in de loods in Wouwse Plantage en ook in een loods in Rotterdam werden nauwlettend in de gaten gehouden. De vermoedelijke bende opereerde volgens het OM in teams, met ieder een eigen taak.

EncroChat

De politie kwam de zaak op het spoor door het kraken van de chatdienst EncroChat. Van 1 april tot begin juni las de politie mee met meer dan twintig miljoen berichten die criminelen elkaar stuurden.

Daardoor konden meerdere criminelen worden opgepakt, meerdere drugslaboratoria worden opgerold en kwam ook corruptie bij de politie aan het licht.

Advertentie via Ster.nl