De binnenkant van de martelkamer in Wouwse Plantage
NOS NieuwsAangepast

Martelcontainers met scalpels en zagen 'waren voor de show'

De containers met martelwerktuigen in Wouwse Plantage waarin ontvoerde mensen konden worden opgesloten en gemarteld, waren nooit bedoeld om te gebruiken. De zaak heeft te maken met oplichting, zei hoofdverdachte Van O., die dat niet nader uitlegde. "Er zijn te snel conclusies getrokken", zo verklaarde hij voor de rechtbank in Amsterdam.

Een andere verdachte heeft in een schriftelijke verklaring aan de rechtbank ook laten weten dat de containers voor de show waren. Ze deden alsof ze met van alles bezig waren, om de opdrachtgever te misleiden, maar zouden nooit van plan zijn geweest iets met de martelkamer te doen.

Opdrachtgever voor de bouw van het martelcomplex is volgens het OM de 48-jarige drugshandelaar Roger P. alias Piet Costa, melden verschillende media.

Het OM vindt de verklaring van de verdachten ongeloofwaardig en denkt dat er wel degelijk sprake was van een echte martelkamer. "Aan alles was gedacht", zei de officier van justitie in de rechtszaal.

Klusjesmannen

De twee verdachten worden met nog vier anderen ervan verdacht voorbereidingen te hebben getroffen voor ontvoering, afpersing en zware mishandeling. Vandaag was een eerste voorbereidende zitting in de zaak.

Advocaten van twee andere verdachten benadrukten dat hun cliënten alleen wat klusjes hebben gedaan zoals het ophangen van folie en opruimen van bouwafval. Zij wisten niet waar ze precies aan meewerkten.

Deze zomer werden de zeecontainers gevonden in Wouwse Plantage, in Noord-Brabant. De containers waren geluiddicht en een ervan was ingericht met scharen, handboeien aan het plafond en een stoel die was vastgeschroefd aan de vloer. Beelden ervan gingen de hele wereld over.

Versleuteld berichtenverkeer

De politie kreeg de zaak in de gaten toen agenten versleuteld berichtenverkeer tussen criminelen wisten te kraken. In deze EncroChat-berichten werd onderling over de containers gesproken en werden foto's van de martelkamers gedeeld.

Robin van O., die de berichten verstuurde onder de naam Slempo, schreef bijvoorbeeld: "Het is nu drie keer geïsoleerd". Waarop wordt gereageerd met "Top". Ook schrijft hij dat ze wapens klaar moeten leggen. "Handwapens en wat automatische wapens misschien. En met dempers, handig als ze niet meewerken." Een van de verdachten werd in die berichten 'de cipier' genoemd. Hij had de sleutels van de containers en was er dertig dagen lang aan het werk om de container om te bouwen.

Klauwhamers en een snoeischaar

De officier van justitie somde op wat er allemaal in de containers gevonden werd: vingerklemmen, scalpels, klauwhamers, diverse tangen, een takkenschaar en takkenzaag, een gasbrander en een snoeischaar. "IJskoud en schokkend", noemt ze de vondst. In de weken dat de politie kon meelezen met de chats werd er ook gepraat over mogelijke slachtoffers. "Als wij het nodig vonden hebben we die mensen gewaarschuwd", zegt de officier. "Zo zijn er ontvoeringen voorkomen."

Ook plaatste de politie camera's buiten en in de loods. Ze zagen vier van de verdachten druk in de weer om de kweekruimtes van een wietplantage om te bouwen tot martelkamer. Ook zetten ze een grote vrieskist neer en werd er aan auto's gewerkt. Zo werd een achterbank uit een busje verwijderd.

De advocaten hadden vandaag commentaar op de manier waarop de politie de vondst van de containers in de media bracht: "In een filmpje met spannende muziek, dat niet zou misstaan op Netflix, viel de politie de containers binnen. Terwijl de politie heel goed wist dat er niemand binnen was. De politie had namelijk al weken camera's hangen buiten de loods. Ze wisten dus precies wat ze zouden aantreffen", zei advocaat Schuurman.

Voorarrest verlengd

Naast de loods in Brabant werd er ook een loods gevonden in Rotterdam. In de berichten werd gesproken over een 'AT-hoofdkwartier', verwijzend naar het arrestatieteam van de politie. "Vanuit daar kun je direct uitrukken", schrijft iemand aan 'Slempo'. Volgens het OM wilden de verdachten verkleed als agenten mensen ontvoeren en naar de martelkamers brengen.

In de loods werden politie-uniformen, wapens en snelle auto's aangetroffen. De officier noemde het een verontrustende methode. "De politie moet altijd betrouwbaar zijn."

Alle zes verdachten blijven in voorarrest, heeft de rechtbank besloten.

NOS op 3 legde eerder al uit hoe de EncroChat-kraak voor nog meer zaken kan gaan zorgen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl