Een politiecontrole bij een lockdown op wijkniveau in Madrid
NOS Nieuws

Noodtoestand in Madrid, ook om uittocht dit weekend te voorkomen

De Spaanse regering heeft in Madrid de noodtoestand uitgeroepen vanwege een opleving van het aantal coronabesmettingen in de regio. Vanaf 15.00 uur mag niemand meer de stad uit, behalve voor werk, onderwijs of ziekenhuisbezoek.

Een van de redenen dat de regering nu met dit besluit komt, is dat er een lang weekend zit aan te komen. Maandag is de nationale feestdag El Pilar.

"Traditioneel gaan duizenden Madrilenen dan de stad uit", zegt correspondent Rop Zoutberg. "De regering is bang dat het virus vanuit brandhaarden in Madrid bijvoorbeeld naar de stranden bij Valencia wordt overgebracht."

Het uitroepen van de noodtoestand volgt op het besluit van een regionale rechter van donderdag. Die moest zijn oordeel geven over een eerder besluit van de nationale regering om Madrid en negen randgemeenten van de buitenwereld af te sluiten. Dat kan alleen als de noodtoestand van kracht is, was de conclusie.

"Dat is dus nu gebeurd", zegt Zoutberg. "De regering heeft gezegd: wij nemen vanaf nu de regie in handen."

De noodtoestand geldt om te beginnen voor vijftien dagen. Daarna moet het parlement beslissen of er een verlenging komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl