Werner Schouten en Wytze Walstra van de Jonge Klimaatbeweging
NOS Nieuws

Jonge Klimaatbeweging op de eerste plek Duurzame 100 van Trouw

De Jonge Klimaatbeweging staat op nummer 1 in de Duurzame 100 van dagblad Trouw. Voor het eerst staat er niet een persoon op de eerste plek, maar een hele beweging.

Bij de Jonge Klimaatbeweging zijn meer dan vijftig verschillende jongerenorganisaties aangesloten die klimaat- en duurzaamheidsbeleid willen beïnvloeden. Het gaat om jongeren van 16 tot en met 32 jaar uit verschillende hoeken van de samenleving.

De 12-koppige vakjury van de Trouw Duurzame 100 prijst de actiebereidheid van deze jongeren. "Maar ook dat ze constructief en opgewekt te werk gaan. Ze gaan het gesprek aan met politiek en bedrijfsleven om die tot snelle maatregelen aan te sporen. Alleen dan haalt Nederland de klimaatdoelen", aldus de jury.

De Duurzame 100 wordt "de top van onderop", genoemd door Trouw. De jury eert groene burgerinitiatieven, recyclen, het ruilen van spullen, rapen van afval, actievoeren, ontwikkelen van natuur, vergroenen van wijken, en het produceren van schone energie.

Vorig jaar won Dirk Groot, die als De Zwerfinator van zwerfafvalrapen zijn werk heeft gemaakt. Hij fotografeert het afval en houdt data bij waarmee hij de overheid op zijn vondsten wijst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl