In Davos roemt Trump spectaculaire groei, Thunberg wil aanpak klimaatcrisis
"Amerika is aan het winnen als nooit te voren. We zitten in een economische groeifase die de wereld nog nooit heeft gezien." Zo begon de Amerikaanse president Donald Trump zijn speech op het World Economic Forum in Davos.
Bij het evenement komen traditiegetrouw wereldleiders en bestuursvoorzitters bijeen om te praten over economische kwesties. Twee jaar eerder sprak Trump ook op de conferentie, aan het begin van zijn presidentschap. "Ik ben toen begonnen met de grote comeback", zei hij vandaag. "Amerika floreert als nooit te voren."
Klimaatverandering is een van de grootste thema's op het World Economic Forum, maar Trump wilde vooral de bloei van de Amerikaanse economie op de agenda zetten. De economie groeit meer dan tien jaar op rij, de langste periode ooit gemeten.
Wel kondigde hij aan dat de Verenigde Staten meedoet aan het 1 biljoen bomen-initiatief, waarin wordt geprobeerd wereldwijd meer bomen aan te planten. "Het is tijd voor optimisme", zegt Trump. "We moeten de doembeelden en voorspellingen voor een apocalyps afwijzen. Die komen van doemdenkers die ons land willen verwoesten."
Eerder op de dag zei klimaatactivist Greta Thunberg dat er nog weinig is bereikt om klimaatverandering tegen te gaan. "Jonge mensen hebben het probleem op de agenda gezet, waardoor mensen er meer bewust van zijn. Concreet is er eigenlijk nog niks bereikt. De wereldwijde CO2-uitstoot is niet teruggebracht."
Ze vindt dat het klimaatprobleem als een crisis moet worden behandeld. "Dat vereist veel meer dan we nu doen. Dit is nog maar het prille begin."
Extra vliegen of extra opleiding
Onder economen is er steeds meer discussie over de vraag of de drang naar meer economische groei niet ten koste gaat van de planeet.
"De vraag van de komende jaren wordt vooral: wat voor groei willen we", zegt Marieke Blom, hoofdeconoom van ING, in NOS-podcast POEN. "En dan gaat het over hoe we consumeren en produceren. Besteden we extra geld aan een extra vliegreis of een extra opleiding."
Volgens haar hoeft de groei niet ten koste te gaan van de planeet, maar dan moet het gestuurd worden door de overheid.
"Milieuschade zit niet ingebakken in het economische systeem", zegt Blom. "Je moet iets toevoegen aan het economische systeem om het op te lossen en dat is beleid. Je kunt bijvoorbeeld door iets extra duur te maken of iets te verbieden. Dat is iets wat de markt niet vanzelf doet."
Klimaatverandering is onder bestuurders van bedrijven niet de grootste zorg. Uit onderzoek van adviesbureau PwC onder bijna 1600 bestuursvoorzitters blijkt dat regulering als belangrijkste belemmering voor de groei van bedrijven wordt gezien. Klimaatzorgen staan op 11, een plaats hoger dan een jaar eerder.
Het World Economic Forum duurt nog de hele week. Dit jaar staan ook 69 Nederlanders op de lijst met genodigden.