NOS NieuwsAangepast

Moeder Nicky Verstappen richt zich tot Jos B.: 'Voor ons ben jij de dader'

Indringend keken ze Jos B. aan, de moeder en de zus van Nicky Verstappen. Ze maakten gebruik van hun spreekrecht om te vertellen wat de dood van Nicky met hen heeft gedaan.

Normaal gesproken doet familie dat vanuit de zaal, naast of achter de verdachte. Maar de rechter gaf gehoor aan het verzoek van de familie om B. recht in de ogen te kunnen kijken. Ze mochten plaatsnemen naast de officier van justitie.

'Je bent het ons verplicht'

"Jij bent de dader, daar is voor ons geen twijfel aan", zei moeder Berthie Verstappen rechtstreeks tegen B. "De straf is aan de rechters, maar voor ons zal het nooit genoeg zijn. Nooit heb je maar iets van medeleven laten blijken."

Berthie, de moeder van Nicky, richtte zich rechtsreeks tot Jos B.:

Moeder Nicky Verstappen: 'Onze Nick was kansloos tegenover een roofdier dat op jacht was'

Berthie Verstappen vertelt dat ze een goed leven hadden, maar in 1998 veranderde dat opeens in een nachtmerrie. "Het leven van onze Nick werd afgenomen. De jeugd van Femke is hiermee ook verloren gegaan. Het is een wond die niet meer dicht gaat."

Ook zus Femke maakte gebruik van het spreekrecht en richtte zich tot Jos B.:

Zus Nicky Verstappen: 'Voor mij ben jij geen mens'

"Op al onze vragen moet jij ons antwoord geven B., dat ben je aan ons verplicht", zei Femke tegen de verdachte. "Zolang jij in de rechtbank niet wilt uitleggen hoe je dna op de kleding van Nicky komt, ben jij voor ons de moordenaar. Jij hebt ons Nicky afgenomen. Voor mij ben jij geen mens maar een monster."

Te lang gezwegen

Jos B. keek de familie aan en reageerde ook op hun verklaringen. "Als mijn broertje me was ontnomen, had ik ook zo'n speech gehouden", zei hij tegen Femke. "Maar helaas heb ik geen antwoord op de vragen."

Wel betuigde hij spijt voor het feit dat hij 22 jaar lang heeft gezwegen. "Ik had eerder moeten verklaren. Dat had ik in 1998 kunnen doen, in 2001, of bij mijn aanhouding twee jaar geleden. Het is gewoon te laat", zei hij.

Volgens zijn advocaat, Gerald Roethof, was B. geëmotioneerd tijdens de zitting. "Maar mijn verklaring is niet wat ze willen horen", zei B. tegen de rechter. "Hun wens is niet mijn waarheid."

Op de eerste dag van de inhoudelijke behandeling, vorige week maandag, kwam Jos B. met een verklaring op video. Daarin zei hij dat hij Nicky dood had gevonden op de Brunssummerheide. De rechter vroeg hem waarom hij zo lang heeft gewacht met die verklaring.

"Angst hield me tegen. Ik had een verleden, dat speelde in gedachten mee", zei B., doelend op zijn zedenverleden. "Die angst heeft me weerhouden te vertellen wat er was gebeurd. En hoe langer je wacht, hoe moeilijker het is om erop terug te komen."

Peter R. de Vries, de vertrouwenspersoon van de familie Verstappen, zei na afloop van de zitting dat de familie opgelucht was over hoe het is gegaan. Morgen aan het einde van de dag zal het OM met de eis tegen Jos B. komen.

Bekijk hieronder de volledige verklaringen van de moeder en zus van Nicky Verstappen:

Bekijk hier de volledige verklaringen van de zus en moeder van Nicky Verstappen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl