Schwartzman sloopt Thiem in ultieme gravelpartij van ruim vijf uur

Schwartzman speelt Thiem kapot met zinderend graveltennis in Parijs

Diego Schwartzman is op Roland Garros voor het eerst doorgedrongen tot de laatste vier van een grandslamtoernooi. Hij won na een schitterend gevecht van ruim vijf uur met 7-6 (1), 5-7, 6-7 (6), 7-6 (5), 6-2 van US Open-winnaar Dominic Thiem.

De twee vrienden gaven elkaar vrijwel niets toe. Ze oogden onvermoeibaar en in lange rally's, waarin ze telkens elkaars backhand aan het bestoken waren, werd om elk punt gevochten. Het was graveltennis ten top, met ook een overvloed aan dropshots.

Thiem bepaalde grotendeels het tempo in de rally's, maar de handige Schwartzman leek overal een antwoord op te hebben en toverde geregeld fraaie oplossingen uit de hoge hoed. Ook het loopvermogen van de Argentijn was indrukwekkend.

Mentale weerbaarheid Schwartzman

In de eerste set keek Schwartzman op 5-6 tegen een 0-30 achterstand aan, maar vervolgens won hij 11 van de 12 punten. In de derde en vierde set serveerde de Argentijn voor de set.

In de derde set, een met acht breaks, werd hij op love gebroken, waarna hij ook de tiebreak aan Thiem moest laten. In de vierde set verloor hij vanaf 5-4, 40-0 vijf punten op rij, maar won hij wel de tiebreak.

Dominic Thiem en Diego Schwartzman

Thiem, die tot dit duel elf zeges op rij had geboekt, liep in de vijfde set op z'n laatste benen en moest Schwartzman na 5 uur en 8 minuten feliciteren.

"Ik ben over de limiet gegaan", zei Thiem na afloop. "Als ik had gewonnen, had ik twee dagen rust gehad. Maar fysiek en mentaal zit ik op het randje. Wat een wedstrijd. Diego verdient deze, het is goed zo."

Nederlands dubbelsucces in Parijs

Wesley Koolhof heeft op Roland Garros de halve finales bereikt in het dubbelspel. Met zijn Kroatische partner Nikola Mektic won hij van het Amerikaanse duo Nicholas Monroe/Tommy Paul: 6-4, 6-4. Het duo haalde vorige maand al de finale van de US Open.

Luister hieronder naar een interview met Wesley Koolhof na het bereiken van de halve finales in Parijs.