NOS WielrennenAangepast

Deignan demarreert op La Redoute en soleert naar zege in Luik-Bastenaken-Luik

Deignan demarreert op La Redoute en soleert naar zege in Luik-Bastenaken-Luik

De vrouweneditie van Luik-Bastenaken-Luik heeft voor het eerst in vier edities geen Nederlandse winnaar gekregen. Na twee zeges van Anna van der Breggen en één van Annemiek van Vleuten was de Britse Lizzie Deignan zondag de sterkste in de Ardennenklassieker.

De oud-wereldkampioene demarreerde op La Redoute, de bekendste beklimming van de koers, uit de favorietengroep. Na een solo van dertig kilometer, waarin ze ook de Côte de la Roche aux Faucons over moest, kwam ze alleen over de streep in Luik.

"Ik wist dat ik over de Redoute moest komen voordat Anna, Annemiek en Elisa (Longo Borghini, red). zouden gaan", aldus Deignan. "Het was puur koersen op instinct."

Deignan: 'Moest aanvallen voor Anna en Annemiek, het was koersen op instinct'

Verwacht werd een duel tussen de oude en de nieuwe wereldkampioenen, Van Vleuten en Van der Breggen. In de finale van de koers speelden beiden echter geen rol. "Ik schakelde verkeerd op een vervelend moment, net voor de Redoute, waardoor ik met een achterstand begon", reageerde Van der Breggen, die merkt dat de vele wedstrijden van de laatste weken hun tol beginnen te eisen.

"Inmiddels is het lastig om echt diep te gaan en te vechten, dat is motivatie. Je voelt dat je moe bent."

Van der Breggen merkt dat ze moe wordt: 'Het is lastig te vechten'

De Nederlandsen Ellen van Dijk en Marianne Vos reden in de eerste achtervolgende groep, waar de Australische Grace Brown uit wegreed in de finale. Brown kreeg de koploper in het vizier, maar dichter dan op acht seconden kwam ze niet. Deignan: "Mentaal was het verschrikkelijk. Op het einde besloot ik om vooral de motoren te volgen en zo niet aan Brown te hoeven denken."

Van Dijk, ploeggenote van Deignan bij Trek-Segafredo, kwam een kleine tweeënhalve minuut later als derde over de streep, vlak voor Vos. Amy Pieters werd vijfde.

"Voor ons is het een topdag", lacht Van Dijk, die niet had verwacht dat ze de op papier betere sprinters Vos en Pieters zou kloppen. "Ik zocht een moment om weg te springen, maar kon het niet vinden. Op 700 meter dacht ik: nu ga ik gewoon vol. Ik zat te wachten tot Marianne eroverheen zou komen, maar ze kwam niet. Nu is het feest helemaal compleet."

Van Dijk na derde plaats: "Marianne kwam niet, voor ons is het feest compleet'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl