1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Wielrennen

'Moe, voldaan en absurd', Van der Breggen over twee titels in twee dagen

Van der Breggen: 'Ik ben er gewoon voor gegaan, niet teveel nadenken'

"Moe. Het was een superzware koers", is de eerste reactie van de wereldkampioen op de weg van 2020, Anna van der Breggen. Voor de tweede keer in twee dagen zit de regenboogtrui om de schouders van de wielrenster.

Moe, voldaan en vooral absurd, zo typeert Van der Breggen de afgelopen weken. Na haar winst in de Giro Rosa en het winnen van de tijdrit afgelopen donderdag heeft de Nederlandse de wereldtitel op de weg voor de tweede keer veroverd. Van der Breggen: "Het was vanaf het begin vechten om voorin te komen, het was een pittige wedstrijd."

De Nederlandse rensters hadden een plan en daar werd niet van afgeweken. "Ik voelde me best wel goed in de vierde ronde, ook op die klim. Om daar alleen te komen was wat vroeg. Maar ik ben er gewoon voor gegaan en heb niet te veel nagedacht", vertelt Van der Breggen.

In 2018 won ze al de wereldtitel, maar wennen doet het zeker niet. "Het is de tweede keer dat ik dit zie (de gouden medaille), maar het went niet hoor. Zoveel kansen krijg je niet om dit te winnen, ik ben er superblij mee", besluit de kersverse kampioen op de weg.

Van Vleuten: 'Nooit gedacht dat ik hier met een medaille zou staan'

Annemiek van Vleuten verraste überhaupt vriend en vijand al door met een brace aan de start te verschijnen bij de wegwedstrijd. De titelverdedigster brak negen dagen geleden in de Giro Rosa haar pols, maar kon toch rijden. "Verbazingwekkend. Het is een wonder dat ik hier mag staan en een interview mag geven", reageert Van Vleuten.

In de eindsprint ging Van Vleuten in een een-op-een gevecht met de Italiaanse Elisa Longo Borghini de strijd aan voor het zilver. Ze zag een klein gaatje en dook daar met haar gebroken pols nog in. "Ik heb achteraf nog even aan mijn moeder gedacht", zegt ze lachend. "Ik kon niet maximaal sprinten met die pols, het is ook het enige wat ik nu nog een beetje voel, dat sprintje."

De renster bekijkt de komende dagen met haar artsen hoe nu verder met die pols, maar als het aan de optimistische Van Vleuten ligt: "Ik hoop zelf woensdag weer aan de start te staan in de Waalse Pijl."

Bekijk hieronder de samenvatting van de wedstrijd en de reactie van bondscoach Loes Gunnewijk

  • Van der Breggen valt, soleert en wint, Van Vleuten knap naar zilver
  • Bondscoach Gunnewijk: 'Alles verliep volgens plan, perfect'

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl