NOS Wielrennen

Wielrenner Simmons geschorst wegens 'opruiende Trump-tweets'

Wielrenner Quinn Simmons is voorlopig geschorst door zijn ploeg Trek-Segafredo vanwege berichten die de Amerikaan plaatste op social media.

De 19-jarige wereldkampioen bij de junioren liet duidelijk blijken aanhanger van de Amerikaanse president Donald Trump te zijn en de manier waarop hij zich uitte is ongepast, vindt Trek-Segafredo.

Zwaaiend zwart handje

Simmons plaatste een reactie op een Twitterbericht van wielerjournaliste José Been. Ze schreef na het eerste debat tussen Trump en zijn uitdager Joe Biden dat al haar volgers die op Trump gaan stemmen kunnen vertrekken.

Simmons schreef daarop 'bye' en voegde daar een plaatje van een zwaaiend zwart handje aan toe. Dat plaatje leidde tot veel ophef, omdat veel van zijn volgers er een vorm van racisme in zagen.

Trek-Segafredo neemt de kritiek op Simmons zeer serieus en besloot Simmons voorlopig niet te laten koersen.

Voor de slotrit van de Tour de France had het peloton (vrijwel) collectief Black Lives Matter-statements op de mondkapjes. Dat gebeurde op initiatief van Kevin Réza en kreeg veel navolging.

Kévin Réza voor de start van de slotrit in de Tour de France

Simmons bevestigde na zijn tweet dat hij inderdaad een 'Trumper' is, een aanhanger van de zittende Amerikaanse president.

Diverse en rechtvaardige wielersport

"We zijn een organisatie die waarde hecht aan een meer diverse en rechtvaardige wielersport", schrijft zijn ploeg Trek-Segafredo in een verklaring. "Hoewel we het recht op vrije meningsuiting steunen, vinden we dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn woorden en daden."

"Helaas heeft onze renner Quinn Simmons online statements gemaakt die naar onze mening verdeeldheid zaaien, opruiend zijn en schadelijk voor het team, het professionele wielrennen, de fans en de positieve toekomst die we hopen te creëren voor onze sport."

Simmons, ploeggenoot van onder anderen Bauke Mollema, Pieter Weening en Koen de Kort, deed woensdag mee aan de Waalse Pijl en zou zondag aan de start staan van Luik-Bastenaken-Luik. Maar Trek-Segafredo houdt hem dus tot nader order aan de kant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl