Janus van Eijnden
NOS NieuwsAangepast

Dichtbundel Uit Elkaar wint Gouden Griffel

De Gouden Griffel, de prijs voor het best geschreven kinderboek van het afgelopen jaar, gaat naar de dichtbundel Uit elkaar van Bette Westera. De gedichten gaan over liefde, en hoe die voorbij kan gaan.

Eerder dit jaar kreeg Westera voor Uit elkaar al de Woutertje Pieterse Prijs, samen met illustrator Sylvia Weve.

De jury schrijft dat Uit elkaar niet alleen maar een verdrietig boek is. Er staan ook prettige dingen in die kinderen overkomen als hun ouders uit elkaar gaan. Westera biedt de lezer volgens de jury "een caleidoscopische blik op de liefde door haar vele verschijningsvormen te bedichten".

Westera kreeg in 2015 al eens een Gouden Griffel voor haar boek Doodgewoon.

Janus van Eijnden
Yvonne Jagtenberg

Hup Herman!, geschreven en geïllustreerd door Yvonne Jagtenberg, is bekroond met het Gouden Penseel, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek. Vorig jaar ontving Jagtenberg het Gouden Penseel ook, toen voor haar boek Mijn wonderlijke oom.

Herman is een hangbuikzwijn dat niet van wedstrijdjes houdt. De jury schrijft dat de emoties (verwarring, tevredenheid, vastberadenheid, vermoeidheid) van de adembenemende hoofdfiguur treffend zijn uitgebeeld.

De winnaars werden thuis met de prijs verrast in het NOS Jeugdjournaal, aan de vooravond van de Kinderboekenweek, die duurt tot en met 11 oktober. Gewoonlijk vindt de prijsuitreiking plaats op het Kinderboekenbal, maar dat is wegens corona afgelast.

Eind augustus kregen twaalf jeugdboekenschrijvers een Zilveren Griffel. Van die Zilveren Griffels wordt er één de Gouden. De Gouden Griffel is een van de belangrijkste Nederlandse prijzen voor jeugdliteratuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl