Gevechten Armenië-Azerbeidzjan gaan door, VN-Veiligheidsraad vandaag bijeen
De gevechten tussen Armenië en Azerbeidzjan over de regio Nagorno-Karabach zijn vanochtend voortgezet. Beide zijden hebben zwaar geschut ingezet en beschuldigen elkaar van aanvallen. Vanuit de hele wereld worden beide landen opgeroepen de gevechten te staken. Onder anderen de Duitse bondskanselier Merkel heeft de leiders van beide landen persoonlijk gesproken.
Er zouden aan Armeense zijde al meer dan honderd doden zijn gevallen, onder wie ook tientallen burgers. Over Azerbeidzjaanse slachtoffers is geen duidelijkheid. Het conflict over de Azerbeidzjaanse regio waar voornamelijk Armenen wonen is zondag weer opgelaaid.
Volgens het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie proberen Armeense troepen verloren terrein terug te winnen door aanvallen uit te voeren in de buurt van de steden Füzuli, Cebrayil, Martakert en Terter. Zondag meldde Azerbeidzjan dat het zeven dorpen in Nagorno-Karabach heeft ingenomen. Strijders uit de regio hebben naar verluidt zonder succes geprobeerd de gebieden te heroveren.
Azerbeidzjan zegt bovendien dat het Armeense leger de regio Dashkasan met luchtaanvallen bestookt. Die regio ligt in het grensgebied van beide landen, ver verwijderd van Nagorno-Karabach.
Armenië spreekt tegen dat het Dashkasan heeft aangevallen en stelt dat de gevechten in Nagorno-Karabach de hele nacht zijn doorgegaan en dat het leger daar meerdere aanvallen heeft afgeslagen. Volgens Armenië heeft Azerbeidzjan een aanval uitgevoerd in de Armeense grensstad Vardenis. Daarbij zou een bus in brand zijn gevlogen.
Onafhankelijk staatje
Nagorno-Karabach, in de zuidelijke Kaukasus, ligt in Azerbeidzjan. Er wonen echter voornamelijk Armeniërs en die hebben er de facto de macht in handen. Armenië en Azerbeidzjan voerden begin jaren negentig oorlog om Nagorno-Karabach. In 1994 werd een staakt-het-vuren overeengekomen. Het gebied wordt internationaal niet erkend als onafhankelijk.
De Turkse president Erdogan mengde zich gisteren in het conflict, door de Armeniërs op te roepen een einde te maken aan de "bezetting van Azerbeidzjaans grondgebied" en te vertrekken. De meeste inwoners van Azerbeidzjan zijn moslim en etnisch verwant aan Turkije. Overigens zijn de strijdkrachten van het olierijke Azerbeidzjan veel sterker dan die van het verarmde Armenië.
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Guterres heeft beide landen opgeroepen de gevechten onmiddellijk te staken. De kwestie wordt vandaag besproken door de VN-Veiligheidsraad. Rusland, permanent lid van de Veiligheidsraad, is een bondgenoot van het overwegend christelijke Armenië.
Officieel geldt sinds 1994 een wapenstilstand, maar het bestand is meermaals geschonden. Voor het laatst gebeurde dat in 2016, toen er aan beide zijden zo'n honderd doden vielen.
Beelden van gisteren: