Azerbeidzjaanse troepen, op een foto vrijgegeven door het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie
NOS NieuwsAangepast

Erdogan: 'Turkije met heel zijn hart en alle middelen' achter Azerbeidzjan

Terwijl voor de tweede dag achtereen zwaar wordt gevochten om Nagorno-Karabach en er melding wordt gemaakt van grote aantallen slachtoffers, heeft de Turkse president Erdogan Armenië opgeroepen een eind aan de crisis te maken en zich terug te trekken uit de regio.

Nagorno-Karabach, in de zuidelijke Kaukasus, is officieel een regio van Azerbeidzjan, waarvan de bevolking etnisch en godsdienstig verwant is aan Turkije. De facto hebben etnische Armeniërs er, met steun van Armenië, sinds de jaren 90 een onafhankelijk staatje.

Huurlingen en terroristen

In niet mis te verstane woorden riep Erdogan Armenië vandaag op een eind te maken aan de "bezetting van Azerbeidzjaans grondgebied" en de "buitenlandse huurlingen en terroristen" weg te halen. Er kan pas rust zijn als Armenië onmiddellijk Azerbeidzjan verlaat, aldus Erdogan, die zei dat Turkije "met alle middelen en heel zijn hart" aan de zijde van Azerbeidzjan staat.

Hij sloot zich daarbij aan bij de Azerbeidzjaanse president Ilham Alijev, die zei dat hij Nagorno-Karabach wil "herwinnen".

Rusland, dat geldt als bondgenoot van Armenië, bood vandaag aan tussen Armenië en Azerbeidzjan te bemiddelen. Volgens Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov is Rusland in de positie gebruik te maken van zijn invloed en goede band met beide landen. De Armeense ambassadeur in Moskou zegt dat zijn land desnoods Rusland om militaire steun zal vragen.

Spanningen

Tijdens en na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie woedde er zes jaar lang een oorlog om Nagorno-Karabach, dat een autonome Armeense regio van de Sovjet-republiek Azerbeidzjan was geweest. De oorlog eindigde in 1994 met een staakt-het-vuren, waarna het tientallen jaren een van de 'bevroren conflicten' in de Kaukasus bleef. Nagorno-Karabach was tot 1994 een enclave, maar later wisten Armenië en Nagorno-Karabach een grensverbinding tot stand te brengen.

Af en toe laaiden de spanningen weer op, zoals in juni dit jaar, toen bij grensschermutselingen zestien doden vielen. Dat werd in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe gevolgd door de grootste demonstratie in jaren. De betogers eisten dat hun regering de regio herovert.

Zware gevechten

Gisteren braken onverwacht felle gevechten uit, waarvan beide partijen elkaar de schuld gaven. Sindsdien komen er oncontroleerbare meldingen van tientallen doden en honderden gewonden uit het gebied. Het ministerie van Defensie van Azerbeidzjan claimde zelfs dat er 550 Armeense militairen waren "vernietigd", iets wat door Armenië direct werd tegengesproken.

De regering van Nagorno-Karabach meldde vanmiddag dat 59 van zijn eigen militairen zijn gesneuveld in gevechten met Azerbeidzjaanse troepen. Volgens Azerbeidzjan beschieten Armeense troepen vanuit Nagorno-Karabach de stad Terter.

Zeker is dat er zwaar wordt gevochten. De documentaire-filmmaker Angela Frangyan meldt vanuit Stepanakert, de hoofdstad van Nagorno-Karabach, aan persbureau Reuters dat de bewoners naar de schuilkelders gevlucht zijn en dat er constante beschietingen te horen zijn.

Armenië lijkt vastbesloten Nagorno-Karabach te steunen. Het parlement sprak vandaag van een grootscheepse aanval op de regio, en beschuldigt Turkije ervan de stabiliteit in het gebied te ondermijnen. Ook zweert het dat Armenië de Armeniërs in Nagorno-Karabach zal beschermen.

Gevechten in Nagorno-Karabach

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl