Farid Azarkan tijdens de ledenvergadering van Denk waarop hij werd gekozen als lijsttrekker

Nieuwe Denk-leider Azarkan mikt op zes zetels en wil meebesturen

Denk moet geen protestpartij meer zijn die zich vooral op één thema richt. De partij wil zich constructief en verbindend opstellen en kan "meebesturen". De partij, die nu met drie zetels in de Tweede Kamer zit, zal bij de verkiezingen in maart volgend jaar zeker zes zetels halen.

Dat zijn enkele ambities van Farid Azarkan, die vandaag op de ledenvergadering van de partij in Amsterdam officieel is gekozen tot de nieuwe voorman. Hij volgt Tunahan Kuzu op, de eerste leider van de partij die in 2017 voor het eerst in de Tweede Kamer kwam. "Zes zetels is heel realistisch", zegt Azarkan. "We zijn een stuk verder dan vier jaar geleden."

One-issuepartij

Azarkan wil strijden voor een "eerlijk en rechtvaardig Nederland" en wil zich "luidkeels laten horen tegen onrecht". De strijd tegen discriminatie en racisme blijft doorgaan, maar een one-issuepartij wil Denk niet meer zijn.

Azarkan benadrukt dat de partij ook plannen heeft voor de zorg, de financiën en de economische en maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis. "Wij staan voor een groep mensen die onvoldoende gehoord wordt."

Denk had in zijn begintijd een grote achterban van veelal Turkse Nederlanders en dat kwam mede door de twee Kamerleden van Turkse afkomst Kuzu en Selçuk Öztürk. De partij, die zich vooral inzette tegen discriminatie en racisme, kreeg onder meer de kritiek van gevestigde politieke partijen dat ze collega's in een kwaad daglicht stelden in eigengemaakte filmpjes en sympathiseerden met het regime van de Turkse president Erdogan.

Ruzie

En dit jaar brak er tussen de drie Kamerleden een stevige machtsstrijd uit met wederzijdse beschuldigingen van intimidatie, verraad, broedermoord en manipulatie. Kuzu werd wegens een buitenechtelijke relatie door Kamerlid en partijvoorzitter Öztürk aan de kant gezet en vervolgens moest die laatste het partijvoorzitterschap opzeggen. Op de achtergrond speelde dat Kuzu en Azarkan de partij wilden verbreden en zich minder polariserend wilden opstellen. Op 16 mei maakten zij bekend hun ruzie te hebben bijgelegd.

Nu gaat het prima met elkaar, zegt Azarkan. Ze hebben veel geleerd, zijn minder onervaren, kunnen beter met kritiek omgaan. Azarkan denkt dat zijn Marokkaanse afkomst geen nadeel hoeft te zijn voor de achterban. "Dat maakt echt niet meer uit. Inmiddels zijn we een stuk verder." De partij trekt niet meer vooral Nederlanders met een Turkse achtergrond, zegt hij. "We vertolken het geluid van de multi-culturele samenleving."

Tunahan Kuzu

Wel hoopt hij dat Kuzu zich bedenkt en toch op de kandidatenlijst wil. "Het zou mooi zijn als hij zich bedenkt." Kuzu wil stoppen maar veel leden en allerlei lokale afdelingen roepen hem op om dat niet te doen. Kuzu neemt de tijd om hierover na te denken. "Ik weet het echt niet, ik twijfel. Het Kamerlidmaatschap heeft een heel grote impact gehad op mijn leven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl