Reuters

Nog eens vijf verdachten zijn aangehouden voor de aanslag in Parijs, waarbij twee journalisten gewond raakten. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Darmanin beschouwt de aanslag als een islamitische terreurdaad.

"We zijn nog steeds in oorlog met islamitisch terrorisme", zei hij in een televisie-interview. "Elke dag, elk moment, zijn onze politie- en inlichtingendiensten in hoogste staat van paraatheid. In drie jaar tijd hebben ze 32 aanslagen verijdeld." Hij wil alle plekken die doelwit zijn geweest beschermen, net als synagogen.

De aanslag vandaag was vlak bij het oude kantoor van het satirische weekblad Charlie Hebdo. In 2015 pleegden terroristen van al-Qaida daar een aanslag, waarbij twaalf mensen om het leven kwamen en elf anderen gewond raakten.

Hoofdverdachte

Er zijn twee mannen opgepakt, onder wie de hoofdverdachte, een 18-jarige man van Pakistaanse afkomst. Hij was al eens aangehouden voor verboden wapenbezit, maar de veiligheidsdiensten hadden hem niet op de korrel voor radicalisme. Hij zou drie jaar geleden naar Frankrijk zijn gekomen.

De andere man is een Algerijn. Wie de andere vijf verdachten zijn is nog niet bekendgemaakt, alleen dat ze zijn geboren tussen 1983 en 1996. Ze werden gearresteerd bij een huiszoeking in een appartement in een voorstad van Parijs waar de hoofdverdachte zou wonen. Alle zeven zitten vast.

Niet in levensgevaar

Twee journalisten van het persbureau Premières Lignes, dat onder meer documentaires maakt, raakten gewond maar zijn niet in levensgevaar. Ze werden aangevallen met een hakmes, toen ze buiten aan het roken waren.

Ooggetuigen zagen gewonden op straat en de politie die achter de daders aanging:

Aanval met machete in de buurt van oud kantoor Charlie Hebdo

Begin deze maand publiceerde Charlie Hebdo opnieuw de roemruchte Mohammed-cartoons, die in januari 2015 voor moslimterroristen aanleiding waren om de aanslag op de redactie te plegen.

De herpublicatie leidde tot protesten in islamitische landen. Zo gingen duizenden mensen gingen de straat op in Pakistan. Terreurbeweging al-Qaida dreigde met een herhaling van het bloedbad van 2015.

STER reclame