Franse ordetroepen zetten de omgeving af
NOS NieuwsAangepast

Hoofdverdachte aanslag nabij voormalig kantoor Charlie Hebdo opgepakt

Bij een aanslag met een hakmes in Parijs zijn twee gewonden gevallen. Ze zouden er slecht aan toe zijn, maar niet in levensgevaar. Twee verdachten zijn aangehouden, onder wie de 18-jarige hoofdverdachte uit Pakistan.

De man was bekend bij de veiligheidsdiensten, zeggen politiebronnen tegen Franse media. Hij zou dit jaar al eens zijn opgepakt met een steekwapen.

De aanslag was vlak bij het oude kantoor van het satirische weekblad Charlie Hebdo. In 2015 pleegden terroristen van al-Qaida daar een aanslag, waarbij twaalf mensen om het leven kwamen en elf mensen gewond raakten.

Charlie Hebdo noemt de aanval van vandaag "gruwelijk". "Charlies hele team steunt is solidair met zijn voormalige buren en collega's", is te lezen op Twitter.

Na de aanslag ging de dader er vandoor. Kort daarop is een verdachte met bloedspetters op zijn shirt aangehouden bij de Place de la Bastille. Of dit de hoofdverdachte is, is niet duidelijk. De tweede verdachte, een Algerijn, zit eveneens in hechtenis.

Ooggetuigen zagen gewonden op straat en de politie die achter de daders aanging:

Aanval met machete in de buurt van voormalig kantoor Charlie Hebdo

De twee slachtoffers zijn ook journalisten. Ze werken bij persbureau Premières Lignes, dat onder meer documentaires maakt. Hun kantoor zit naast de plek waar de redactie van Charlie Hebdo vijf jaar geleden doelwit was van een terroristische aanslag. De man en de vrouw zouden met een hakmes zijn aangevallen tijdens een rookpauze.

'Symbolische plaats'

Het motief is nog onduidelijk. Justitie in Frankrijk is een terrorismeonderzoek gestart. "De aanslag werd gepleegd op een symbolische plaats, tijdens het proces tegen de verdachten van de Charlie Hebdo-aanslag", zei premier Castex toen hij vanmiddag de plek van de nieuwe aanslag bezocht.

Burgemeester Hidalgo van Parijs spreekt haar afschuw uit op Twitter. "Ik veroordeel deze terroristische aanslag", schrijft ze. "Ik bied de slachtoffers, hun families en collega's alle steun." Daarnaast bedankt ze de politie en de hulpdiensten.

Begin deze maand publiceerde Charlie Hebdo opnieuw de roemruchte Mohammed-cartoons, die in januari 2015 voor moslimterroristen aanleiding waren om een aanslag op de redactie te plegen. De herpublicatie leidde tot protesten in Pakistan. Duizenden mensen gingen de straat op. Terreurbeweging Al-Qaida dreigde met een herhaling van het bloedbad van 2015.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl