'Over de streep komen en horen dat je wereldkampioen bent, supermooi'

Vier zilveren medailles had ze al, de gouden ontbrak nog. "Eindelijk", verzucht Anna van der Breggen nadat ze in het Italiaanse Imola de wereldtitel tijdrijden heeft veroverd. "Dit is heel lekker, ik vind het megatof."

De prijzenkast van Van der Breggen puilt al jaren uit. Talloze klassiekers won ze, in 2016 pakte ze de olympische titel op de weg en twee jaar geleden ook de wereldtitel in de wegwedstrijd. Maar 's werelds beste worden in het tijdrijden, dat lukte niet eerder.

"Ik heb met Danny Stam (trainer, red.) afgesproken dat ik onderweg niks wilde weten. Het was niet het ideale parcours voor mij, maar ik wilde gewoon zo hard mogelijk rijden. Dan kom ik over de streep en hoor ik dat ik wereldkampioen ben, dat is supermooi."

Bekijk hier de overwinning van Van der Breggen:

Van der Breggen grijpt wereldtitel tijdrijden in Italië

Op het podium kreeg Van der Breggen gezelschap van de Zwitserse Marlen Reusser en Ellen van Dijk, die het brons pakte. Een resultaat waar ze een dubbel gevoel aan overhoudt.

"In eerst instantie heb ik een onbevredigend gevoel. Toen ik over de finish kwam, dacht ik: ik heb het echt laten liggen op de heenweg, ik ben echt te langzaam gestart. Op de terugweg dacht ik: ga nou toch eens rammen!"

'Moet hier wel waarde aan hechten'

"Daar baal ik achteraf van, maar ik heb wel een medaille, terwijl ik een week geleden nog niet eens mocht starten. Ik moet hier wel echt waarde aan hechten."

Van Dijks startplek was aanvankelijk vergeven aan Annemiek van Vleuten, maar na een polsbreuk van Van Vleuten gat wielerunie KNWU die plek aan Van Dijk.

Van Dijk baalt van zichzelf: 'Ik ben echt te langzaam gestart'

Van Dijk weet van zichzelf dat ze vaker te voorzichtig start in tijdritten.

"Ik ben denk ik toch gewoon te bang om te hard te starten." Op de vraag waarom ze in Imola niet sneller van start ging, heeft ze het antwoord nog niet. "Ik zal het mezelf nog wel een paar keer afvragen."

WK wielrennen 2020 NOS

STER reclame