Ang Rita Sherpa in zijn huis in Kathmandu
NOS Nieuws

'Sneeuwluipaard' Ang Rita, de eerste die tien keer Everest beklom, overleden

Ang Rita Sherpa, de eerste bergbeklimmer die tien keer de Mount Everest op ging, is op 72-jarige leeftijd overleden. Hij was een van de eerste sherpa's die internationaal bekendheid verwierven vanwege hun buitengewone klimprestaties. Zijn onverschrokkenheid leverde hem in Nepal de bijnaam sneeuwluipaard op, waar hij werd gezien als nationale trots.

"Hij was een ster en zijn dood is een groot verlies voor het land en voor de klimgemeenschap", zei Aung Tshering Sherpa, de voormalige voorzitter van de Nepalese bergsportvereniging tegen persbureau Reuters.

Zoals de meeste sherpa's ging Ang Rita altijd zonder zuurstofflessen de bijna 9000 meter hoge Mount Everest op. Sinds hij tussen 1983 en 1996 als eerste tien keer de berg beklom, is zijn record meermaals gebroken. Een andere sherpa heeft inmiddels al 24 keer de Everest bedwongen.

De afgelopen jaren klom Ang Rita niet meer. Hij kampte al jaren met lever- en hersenbeschadigingen en was al lange tijd ernstig ziek. Zijn lichaam ligt nu op een heilige plaats in Kathmandu. Later wordt hij naar sherpa-traditie gecremeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl