Watchmen-schrijver Damon Lindelof en zijn team AP

Tv-series Watchmen en Schitt's Creek hebben de meeste prijzen gekregen bij de uitreiking van de Emmy Awards. De Amerikaanse actie-dramaserie van HBO won er elf en de Canadese comedyserie op Netflix (niet in Nederland te zien) negen.

Het jaarlijkse tv-prijzengala in de VS was dit jaar anders dan anders vanwege de coronacrisis. De winnaars namen hun prijs virtueel in ontvangst.

"Welkom bij de PandEmmy's!", opende gastheer Jimmy Kimmel de show in Los Angeles:

'We hebben videoverbindingen met ruim 100 locaties'

Individueel is Daniel Levy de grootste winnaar. De Canadees won vier Emmy's als regisseur, schrijver, producer en acteur in de comedyserie Schitt's Creek. De serie over een voormalig steenrijke familie die noodgedwongen in een klein dorpje gaat wonen, pakte alle zeven Emmy's in de categorie comedy.

Dat is een prestatie die zelfs veelgeprezen series als Frasier en Modern Family niet hebben geleverd:

'Onze show gaat over de kracht van liefde en acceptatie'

Watchmen is gebaseerd op het gelijknamige stripboek van DC Comics en speelt zich af in een alternatieve realiteit in de VS. Racisme en discriminatie spelen een grote rol in het superheldendrama, waarin de moderne geschiedenis anders is verlopen. Schrijver Damon Lindelof droeg zijn Emmy op aan de slachtoffers en overlevenden van het bloedbad in Tulsa, waar in 1921 honderden zwarte Amerikanen werden gelyncht.

De winnende hoofdrolspeelster Regina King droeg een T-shirt met de afbeelding van Breonna Taylor. Dat is de zwarte Amerikaanse vrouw die in maart dit jaar door de politie werd doodgeschoten. "De agenten zijn daar nog steeds niet voor verantwoordelijk gehouden", zei King in haar toespraak. Net als veel andere collega-acteurs riep ze mensen op vooral te gaan stemmen op 3 november. Dan zijn de presidentsverkiezingen in de VS.

Zendaya

De 24-jarige Amerikaanse popster Zendaya werd de jongste vrouw die tot nu toe de prestigieuze prijs voor vrouwelijke hoofdrolspeler in een dramaserie won. Ze speelde de drugsverslaafde Rue Bennett in de tv-serie Euphoria op HBO. "Ik weet dat onze serie er niet altijd een goed voorbeeld van is, maar er zit hoop in de jonge mensen", zei Zendaya.

De actrice is de tweede zwarte actrice die deze Emmy heeft gewonnen:

'Dit is zo... Wauw!'

De prijs voor beste dramaserie ging naar Succession. De tv-show gaat over een familie mediamagnaten die onderling strijden om de macht, en won in totaal zeven Emmy's. Live-actionserie The Mandalorian, die zich afspeelt in het Star Wars-universum, pakte evenveel beeldjes. RuPaul's Drag Race won voor de derde keer op een rij de prijs voor 'Outstanding Competition Program'.

Tv-zender HBO is de grote winnaar bij de Emmy's dit jaar met 30 prijzen. Netflix was tweede met 21 beeldjes, Disney+ behaalde er acht. De volledige lijst met alle winnaars vind je op de website van de Emmy Awards.

Emmy Awards 2020

Serie Aantal Emmy's
Watchmen 11
Schitt's Creek 9
Succession 7
The Mandalorian 7
RuPaul's Drag Race 6
Saturday Night Live 6
Last Week Tonight With John Oliver 4

STER reclame