NOS NieuwsAangepast

Politie beëindigt blokkade Extinction Rebellion in Amsterdam

De politie heeft in Amsterdam alle demonstranten van actiegroep Extinction Rebellion verwijderd van de Europaboulevard bij een op- en afrit naar de A10.

Volgens de politie zijn zo'n 320 klimaatactivisten afgevoerd in bussen van vervoerbedrijf GVB naar een locatie elders in de stad. Daar werden ze weer vrijgelaten. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Er werd veel politie en ME ingezet:

Politie grijpt in bij klimaatprotest Extinction Rebellion in Amsterdam

De demonstratie begon vanochtend rond 08.00 uur. Aan een verzoek om weg te gaan werd door de demonstranten geen gehoor gegeven.

De politie besloot vervolgens rond 09.30 uur de actievoerders "op bestuurlijke wijze" te verwijderen in verband met corona. "Dit houdt in dat de demonstranten in groepjes worden weggehaald en vervoerd", zei een woordvoerder.

Het duurde daarom lang voordat het kruispunt kon worden vrijgegeven, ook omdat een aantal actievoerders zich aan elkaar hadden vastgeketend.

De demonstranten gebruikten hiervoor stalen kokers, zegt NOS-verslaggever Edwin van den Berg. De politie gebruikte slijptollen om ze los te krijgen.

Het verkeer heeft de hele ochtend hinder ondervonden van het protest: er stonden files en de afslag S109 was volledig geblokkeerd.

Eerdere protesten

Vrijdag, zaterdag en zondag protesteerde Extinction Rebellion ook al in Amsterdam om aandacht te vragen voor het klimaatbeleid. Op Facebook kondigde de protestgroep gisteren al een "massale ontwrichtende actie op de Zuidas" aan.

Vrijdag ging het ook om een blokkade op de Zuidas in Amsterdam. De politie maakte daar na een aantal uren een einde aan, omdat blokkades door de gemeente waren verboden.

Zondag werden bij een demonstratie op het Damrak zes mensen aangehouden van Extinction Rebellion. De actie op het Damrak was gericht tegen de uitbuiting van de Oeigoeren in China, en was niet vooraf aangekondigd bij de politie. Er waren toen zo'n 40 actievoerders bij aanwezig. De actie was een afsplitsing van een groter protest van Extinction Rebellion op het Museumplein.

Volgens de politie vraagt de zoveelste demonstratie in korte tijd "wel wat van onze capaciteit", zei de woordvoerder. "We willen het normale leven in de stad behouden en tegelijkertijd het demonstratierecht faciliteren. Dat is onze taak die we uitvoeren in opdracht van de Veiligheidsregio."

De protestgroep twitterde over de actie van vanochtend:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl