In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Politie maakt einde aan actie klimaatactivisten, één demonstrant opgepakt

De politie heeft een einde gemaakt aan de blokkade op de Zuidas in Amsterdam door actiegroep Extinction Rebellion. Volgens de politie zijn ongeveer 330 mensen van het plein verwijderd.

Een demonstrant is opgepakt voor mishandeling van een agent. Die raakte lichtgewond.

De betogers blokkeerden een kruispunt om aandacht te vragen voor het klimaatbeleid. De politie vroeg hun eerst via een megafoon om de blokkade op te heffen, maar ze weigerden te vertrekken. Met busjes, motoren en paarden verplaatsten agenten de demonstranten van het kruispunt. Er stonden bussen klaar om de mensen af te voeren. Per bus werden twintig mensen vervoerd.

Eerder kondigde de actiegroep al aan om blokkades te houden. "De bedrijven op de Zuidas blokkeren klimaatbeleid, dan blokkeren wij de Zuidas. Lobby eruit, burgers erin!", betogen de activisten.

Meer acties

De gemeente Amsterdam had vooraf voorwaarden gesteld aan de demonstraties van de groep. Zo mag er niet langer dan vier uur per dag gedemonstreerd worden en zijn blokkades van wegen of gebouwen verboden. Omdat dat toch gebeurde, greep de politie in.

Verder moest de organisatie ervoor zorgen dat het niet te druk zou worden en dat deelnemers zich aan de 1,5-meter-maatregel hieden en moesten ze zelf het terrein weer opruimen, schrijft NH Nieuws.

Dit weekend komen de actievoerders vaker samen. Ook op andere plekken in Nederland worden demonstraties georganiseerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl