Vrijwilligers tijdens World Cleanup Day
NOS NieuwsAangepast

Opruimactie levert ruim 127.000 stuks aan zwerfvuil op

In de afgelopen dagen is in het hele land zwerfvuil opgeruimd in het kader van de jaarlijkse World Cleanup Day. Het aantal stuks afval dat officieel is geregistreerd bedraagt 127.211. Maar de ruim 39.000 vrijwilligers die gisteren in Nederland meededen aan de opruimactie op 2500 plekken hebben in werkelijkheid waarschijnlijk veel meer opgeruimd. Eerder deze week was er al een speciale actie op scholen.

Volgens de organisatie is de sigarettenpeuk de meest gevonden afvalsoort. Op de tweede plaats staat verpakkingsmateriaal, gevolgd door blikjes. Net als vorig jaar was plastic verreweg het meest gevonden materiaal. In 74 procent van het afval zat plastic.

Voor het tweede jaar op rij staat Red Bull op nummer 1 op de lijst met producenten van wie de producten het meest bijdragen aan zwerfafval. Marlboro staat op nummer 2, gevolgd door McDonald's en Heineken.

7 miljoen stuks wereldwijd

Wereldwijd werden in 180 landen volgens de officiële cijfers in totaal bijna 7 miljoen stuks afval opgeruimd. De Nederlandse editie werd gisteren in een livestream op Facebook geopend door Eurocommissaris Frans Timmermans. De Plastic Soup Foundation en stichting NederlandSchoon organiseerden de Nederlandse editie.

"We zijn erg trots op het succes van deze editie van World Cleanup Day", zegt directeur Helene van Zutphen van NederlandSchoon. "Het is bewonderenswaardig dat zoveel buurtbewoners, scholieren, bedrijven en organisaties dit jaar samen de handen uit de mouwen hebben gestoken."

Vorig jaar deden zo'n 16.000 Nederlanders op 1400 locaties mee aan de opruimactie. Toen werden 78.000 stuks zwerfafval geregistreerd en stonden blikjes bovenaan de lijst, gevolgd door snack- en snoepverpakkingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl