Inrichting van Rotterdam Ahoy
NOS Nieuws

Songfestival gaat door, maar hoe is nog de vraag

Het Eurovisie Songfestival gaat volgend jaar hoe dan ook door, heeft de organisatie van het liedjesfestijn bekendgemaakt in evenementenhal Ahoy. Het songfestival, dat dit voorjaar werd afgelast vanwege de coronamaatregelen, zal weer in Rotterdam plaatsvinden. Daarvoor is vandaag een overeenkomst met de gemeente getekend.

Toch is nog lang niet duidelijk hoe het evenement er volgend jaar mei uit zal zien. Dat is afhankelijk van de coronasituatie, laat de organisatie weten. "Het blijft de ambitie om een Eurovisie Songfestival te organiseren waar zoveel mogelijk bezoekers en deelnemers bij kunnen zijn", zegt de organisatie.

Die heeft vanwege de onzekerheid vier scenario's in het hoofd waarmee aan de slag wordt gegaan. Gaandeweg moet duidelijk worden welk scenario volgend voorjaar het meest realistisch is.

Dit zijn de vier scenario's:

  1. Een normaal songfestival, net als anders met duizenden toeschouwers in de zaal en meerdere shows, waarvan drie op televisie. Ook zijn er allerlei evenementen in en rond Rotterdam. Volgens de organisatie is dit scenario alleen haalbaar als er op tijd een vaccin voor het coronavirus is of er allerlei betrouwbare sneltests op de markt zijn.
  2. Een songfestival op anderhalve meter met minder publiek en afgeslankte landendelegaties. In dit scenario komen alle optredens gewoon vanuit Rotterdam, maar zit er wel veel minder publiek in de zaal. Ook worden de activiteiten rondom het songfestival aangepast. Mensen die al een kaartje hadden en dan worden uitgeloot, krijgen hun geld terug.
  3. Songfestival met reisbeperkingen. Als er volgend jaar nog altijd reisbeperkingen voor bepaalde gebieden gelden, kan het zo zijn dat sommige deelnemers via een live-verbinding in hun eigen land optreden. In Rotterdam Ahoy zit minder publiek, net als in scenario twee.
  4. Lockdown-Songfestival. Mocht Nederland volgend jaar te maken hebben met coronamaatregelen die vergelijkbaar zijn met dit voorjaar, dan wordt het een songfestival zonder publiek en activiteiten. De televisieshow komt uit Ahoy, maar de deelnemers treden op via live-verbindingen in hun eigen land.

Volgens Sietse Bakker, die het songfestival organiseert, is het laatste scenario het minst waarschijnlijk: "Als we het festival op dit moment zouden organiseren, zou het een variant tussen scenario 2 en 3 worden, dus met het publiek op afstand van elkaar en met enkele reisbeperkingen." De organisatie zegt ergens tussen eind januari en begin maart 2021 de knoop door te hakken.

Songfestival-presentatoren Edsilia Rombley, Chantal Janzen en Jan Smit tijdens de loting in januari 2020

De eerder aangewezen presentatoren Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit mogen het festival ook in 2021 presenteren, net als youtuber Nikkie de Jager. Zij maakt online video's rondom het evenement.

De finale van het Eurovisie Songfestival 2021 is op 22 mei. In dezelfde week zijn op dinsdag en donderdag twee halve finales (18 en 20 mei) waarin de deelnemende landen zich proberen te kwalificeren voor de finale.

Namens Nederland doet zanger Jeangu Macrooy mee aan het evenement. Hij zou ook al meedoen aan de editie van dit jaar. Macrooy komt wel met een nieuw liedje; de organisatie van het Eurovisie Songfestival heeft besloten dat alle nummers van dit jaar niet mogen meedoen aan de editie van volgend jaar.

Bekijk hier hoe Nederland het Songfestival eerder won en organiseerde:

Hoe Nederland het songfestival won en organiseerde

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl