Het pand in Enschede waar de vier lichamen werden gevonden
NOS NieuwsAangepast

Drie keer levenslang geëist voor growshopmoorden: 'Afgemaakt als beesten'

Het Openbaar Ministerie eist een levenslange gevangenisstraf tegen drie mannen voor de viervoudige moord in 2018 in Enschede. Het gaat om Camil A. en zijn zoons Dejan en Denis uit Hengelo. Het OM acht bewezen dat ze in november van dat jaar vier mannen doodschoten in een pand aan de Van Leeuwenhoekstraat, in het oosten van de stad. Justitie spreekt van moord in vereniging.

De slachtoffers waren twee Hengeloërs, een Arnhemmer en een man uit Enschede, de eigenaar van de growshop. Uit forensisch onderzoek is gebleken dat ze van dichtbij zijn doodgeschoten.

'Afgemaakt als beesten'

"Na het doden van het eerste slachtoffer hebben de verdachten zich enige tijd beraden over wat ze met de andere aanwezigen moesten doen", aldus de officier van justitie. "Uiteindelijk zijn die ook doodgeschoten." Volgens hem zijn ze "afgemaakt als beesten" en kregen ze voor de zekerheid een tweede kogel door het hoofd.

Volgens het OM zijn er bij de moorden maar twee wapens gebruikt, maar is de verantwoordelijkheid van de drie verdachten even groot. "Het gaat niet per se om wie er heeft geschoten, maar om de vraag in hoeverre er is samengewerkt in het grote geheel", zei de officier van justitie. Voor hem staat vast dat de drie mannen voor, tijdens en na de moorden samen hebben opgetrokken.

De verdachten hadden volgens het OM mogelijk een conflict met een van de slachtoffers, de 34-jarige oud-eigenaar van het pand. Hij zou zijn doodgeschoten omdat hij weigerde geld af te geven. De anderen zijn vermoord omdat ze daarvan getuige waren, meent het OM.

"Voordat de verdachten vertrekken, nemen ze mee waarvoor ze zijn gekomen: geld", zei de officier van justitie. "Ze blijken niet te beroerd om tussen de lichamen, door het bloed en zelfs in de zakken van de overledenen op zoek te gaan naar geld."

Een van de verdachten zei tijdens het proces te gaan praten "als de tijd rijp is". Verder zeiden ze vrijwel niets en beriepen ze zich op hun zwijgrecht.

Voedingskabel meegenomen

In de auto van een van de verdachten zijn bloedsporen gevonden. Ook is dna gevonden op een kogelhuls en een voedingskabel van een videorecorder. De recorder is vermoedelijk door de verdachten meegenomen omdat er mogelijk bewakingsbeelden op stonden.

In de growshop werden spullen verkocht die gebruikt konden worden bij het opzetten van een hennepkwekerij. In de zomer van 2018 vond de politie een partij gedroogde henneptoppen in het pand. Twee van de latere slachtoffers werden daarbij aangehouden. Zij waren vrijgelaten in afwachting van hun strafzaak.

'Een lachertje'

Nabestaanden vroegen de rechtbank van Almelo tijdens het proces om levenslang op te leggen. "Ik ben de belangrijkste man uit mijn leven kwijt", zei een zoon van de Arnhemmer volgens RTV Oost. "Leven is overleven geworden. En dat in de stad waar ik met plezier studeerde, woonde en werkte. Ik kan niet meer fatsoenlijk leven in die stad. Ik heb Enschede verlaten en zit dagelijks huilend achter het stuur naar mijn werk."

"Ik heb levenslang zonder Max, mijn levensgezel, mijn steun en toeverlaat", zei de weduwe van de man uit Arnhem. "De hoogst mogelijke straf zal voor ons een lachertje zijn."

"Geen enkele straf kan onze pijn verzachten", verklaarden nabestaanden van het 27-jarige slachtoffer uit Hengelo. "Deze moordlustige barbaren moeten eigenlijk ook door een kogel sterven. Maar de doodstraf kan niet opgelegd worden, dus vraag ik u om ze levenslang op te bergen."

Vanmiddag zijn de advocaten van de drie hoofdverdachten aan de beurt. Maandag komt justitie met de eisen tegen drie medeverdachten, die de wapens zouden hebben geleverd. Op 6 november doet de rechter uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl