ANP

Een liquidatie in het criminele circuit gebeurt met enige regelmaat. Maar dat er vier mensen tegelijk worden doodgeschoten, zoals nu is gebeurd in Enschede, is uitzonderlijk. Slechts een keer eerder kwam een liquidatie van deze omvang voor in Nederland.

"Meestal is het er eentje tegelijk", zegt Eric Slot van de website moordatlas.nl. Hij houdt sinds 2010 alle moorden in Nederland bij op een kaart. "Twee gebeurt ook wel met regelmaat, maar zelfs een liquidatie met drie slachtoffers tegelijk komt al nauwelijks voor. Laat staan vier."

Politie: slachtoffers zijn vermoedelijk omgekomen door vuurwapengeweld

Aanvankelijk trof de politie gisteren aan de Van Leeuwenhoekstraat twee dode mannen aan. Later werden er verderop in het pand nog twee slachtoffers gevonden. Alle vier zijn ze om het leven gekomen door vuurwapengeweld.

De eerste twee die werden gevonden worden volgens bronnen in verband gebracht met drugs. De politie onderzoekt dat nog, maar wel is bekend dat deze twee langer in beeld waren bij justitie in verband met de productie en handel in softdrugs.

Je moet je pas zorgen gaan maken als er iedere maandagochtend op hetzelfde tijdstip een moord wordt gepleegd.

Eric Slot van moordatlas.nl

"Het kan zijn dat twee het doelwit waren en andere twee dachten 'wegwezen!', maar dat dat niet is gelukt", zegt Slot. "Het kan ook zijn dat de andere twee werden gezien als lastige getuigen en toevallig innocent bystanders waren."

Dat laatste gebeurde in juli 1998, toen op het landgoed van familie Taminiau in Hilvarenbeek ook vier mensen werden geliquideerd: twee xtc-handelaren en de broers Frank en Polle Taminiau. Waarschijnlijk hadden de moordenaars het gemunt op de drugsdealers, maar doodden ze ook de twee broers omdat die de afrekening gezien hadden.

Drie liquidaties tegelijkertijd

De meest opmerkelijke zaak waarbij drie mensen in een keer werden vermoord, was in 2004. Bij de Limburgse afdeling van de Hells Angels werden drie leden in het clubhuis in Oirsbeek doodgeschoten. Ze werden doorzeefd met kogels teruggevonden in een beek bij Echt. De moord had vermoedelijk te maken met een grote cocaïnediefstal.

Een andere grote liquidatie was in 2005, in een café in Rotterdam. Vier overvallers kwamen het café binnen, bonden enkele bezoekers vast en schoten de barman en twee klanten dood. Ook deze zaak leek te gaan om een afrekening.

'Absoluut dieptepunt'

Een grote liquidatiezaak als die in Enschede, waarbij slachtoffers op dezelfde plek en hetzelfde tijdstip worden doodgeschoten, is opmerkelijk. Enschede heeft wel vaker te maken gehad met geweld in de afgelopen jaren, maar dat er op een dag vier dode mensen worden aangetroffen, noemt burgemeester Onno van Veldhuizen "een absoluut dieptepunt in de stad".

De politie doet onderzoek aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede SPS Media

Volgens Eric Slot is er weliswaar een kleine misdaadgolf gaande in Enschede, maar is deze afrekening waarschijnlijk een opzichzelfstaande zaak. Sinds 2010 zijn er in de stad volgens de database van Slot twintig moorden geteld, maar die hebben lang niet altijd een drugsmotief.

"Waarschijnlijk heeft dit niks met andere moorden te maken in Enschede, maar wel met drugshandel die al lange tijd gaande is. Je moet je pas zorgen gaan maken als er iedere maandagochtend op hetzelfde tijdstip een moord wordt gepleegd. Dan is er iets aan de hand."

STER reclame