Als Elia het zegt, komt het uit: 'FC Utrecht eindigt in topvier'

Hij ging naar Feyenoord om kampioen te worden. Dat lukte. Hij ging naar Istanbul Basaksehir om kampioen te worden. Dat lukte. Maar waarom komt Eljero Elia eigenlijk naar FC Utrecht? Niet om het tekengeld, zo bezweert hij.

"En als ik tekengeld had gekregen, so what?", zegt Elia. "Aan wie is het om over mijn tekengeld te discussiëren? Ik kan er niets aan doen. Je moet in alle opzichten rekening houden met deze tijd, maar een speler hoort te krijgen wat hij hoort te verdienen volgens de club. Ik snap niet dat hierover wordt geklaagd. Ik hoor niemand als een speler voor 40 miljoen naar Chelsea gaat."

Niet waar dus, zegt Elia. "Ik snap niet dat iemand een leugen moet vertellen", aldus de 33-jarige aanvaller. "Het is echt een leugen, Utrecht is al heel ver voor me gegaan. Ik heb een heel mooi voorstel gekregen en daar ben ik heel blij mee."

Waarom ging Elia dan wel naar Utrecht? Ook uit het buitenland was er interesse en bij Istanbul Basaksehir kon hij ook blijven. "Ik wilde terug naar Nederland en ze hebben een heel mooi plan, spreken ambitie uit", zegt Elia. "Dat past bij mij. Elke speler wil graag bij zo'n club spelen. Dat kan je ook zien aan de transfers. Utrecht is continu bezig zich te verbeteren."

De missie van Utrecht dit seizoen is een aanval doen op de traditionele topdrie. Naast Elia werden onder anderen aanvallers Daniel Arzani (Manchester City, gehuurd), Mimoun Mahi (FC Zürich) en Moussa Sylla (AS Monaco) gehaald.

Elia viel voor de ambities van Utrecht, maar over een landskampioenschap heeft hij het maar niet. "We gaan voor een plek in de topvier", zegt hij. "We willen Europa in. Dat zit erin. Dat is het plan van Utrecht." Als Elia het zegt, komt het uit, zo bleek eerder.

Eljero Elia (r) en Sai van Wermeskerken (l) in actie het oefenduel PEC Zwolle-FC Utrecht Pro Shots

Vanwege de uitgestelde wedstrijd tegen AZ begint het eredivisieseizoen voor FC Utrecht op vrijdag met de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo. Of Elia al meteen aan de aftrap verschijnt, is nog de vraag. "Ik ben fit, maar nog niet superfit. Andere jongens hebben een grote voorsprong."

STER reclame