Eljero Elia
NOS Voetbal

Elia's Istanbul Basaksehir voor het eerst kampioen van Turkije

Istanbul Basaksehir is voor het eerst in de historie kampioen van Turkije geworden. Met Eljero Elia in de basis won de club met 1-0 van Kayserispor. Concurrent Trabzonspor ging in eigen huis met 4-3 onderuit tegen Konyaspor en daardoor was Basaksehir al kampioen voordat de wedstrijd tegen Kayserispor was afgerond.

Mahmut Tekdemir maakte in de 19de minuut de winnende goal. Door een gemiste strafschop van Edin Visca bleef de wedstrijd tot het einde spannend. Op het einde was het bovendien langer dan normaal wachten vanwege onderbrekingen door een stroomstoring.

Het is de vierde keer in veertig jaar dat de Turkse titel niet naar de traditionele topclubs Galatasaray, Fenerbahçe en Besiktas gaat. Bursaspor deed het 2010 en Trabzonspor werd in 1981 en 1984 kampioen. De opmars van Istanbul Basaksehir begon in 2014 na de terugkeer in de Süper Lig. Sindsdien eindigde de club steeds in de topvier.

Club van Erdogan

Istanbul Basaksehir heeft in tegenstelling tot Galatasaray, Fenerbahçe en Besiktas geen grote schare fans. Aan sponsors en geld geen gebrek. De club kan bovendien rekenen op steun van de Turkse president Recep Erdogan en diens AK-partij.

Zo is het Turkse ministerie van Sport eigenaar van de club, is voorzitter Göksel Gümüsdag lid van de partij van Erdogan, is de clubkleur oranje ook de kleur van AK-partij en ligt het stadion in het Basaksehirdistrict, waar de AK-partij van Erdogan traditioneel sterk vertegenwoordigd is. Die steun maakt de club niet overal populair, zeker niet bij fans van de traditionele topclubs.

Elia viert derde kampioenschap

Naast Elia behoren onder anderen ook Martin Skrtel, Gaël Clichy, Demba Ba, Gökhan Inler en Robinho tot de selectie van coach Okan Buruk. Voor de 33-jarige Elia is het na titels met Juventus (2011/2012) en Feyenoord (2016/2017) zijn derde landskampioenschap.

Kijk hieronder hoe Eljero Elia de titel vierde en kijkers liet meegenieten via Instagram.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl